ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kina storhandlar på börsen

  • Foto: TT

Trots den senaste tiden uppmärksammade ras på de kinesiska börserna är de inhemska aktierna fortfarande relativt högt värderade. I spåren av detta har kinesiska bolag börjat ta över utländska som aldrig förr. Det skriver Bloomberg.

De kinesiska börserna har inlett 2016 med en riktig kräftgång vilket tillsammans med oljepriset och oro kring världskonjunkturen av många ses som orsaken till den pågående börsfrossan. De kinesiska bolagen har dock inte låtit oron lägga sorti på förvärvsstämningen.

Under januari har kinesiska bolag hitintills förvärvat utländska bolag för 73,7 miljarder kronor, där Haier Groups köp GE:s vitvaruenhet, där svenska Electrolux tidigare tog ett ordentligt bett i det sura äpplet, för 46,3 miljarder kronor står för majoriteten.  

Därmed är de redan uppe i en tredjedel av fjolårets rekordsiffra på 219,4 miljarder kronor vilket var en ökning med 48 procent jämför med 2014, skriver Bloomberg.

Bakom den höga förvärvsförmågan ligger de kinesiska bolagens höga värderingar som ger goda möjligheter att förvärva mer lönsamma bolag. Aktier listade på de inhemska börserna handlas för ett median PE-tal på 54,2 vilket är tre gånger så mycket som i USA och fem gånger så högt som i Hongkong.

”Kinesiska bolag handlas med höga multiplar men har ofta lägre resultat. Det är på tiden att de drar nytta av de förhöjda värderingarna och köper något stort och konkret. På sätt och vis agerar dessa bolag som finansiella investerare”, säger Samson Lo, chef för asiatiska företagsförvärv på UBS Group AG till Bloomberg.

Jämför factoring och sänk kostnaderna för ditt företag! (Extern tjänst)

Tyck till