ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kassaklirr i Zlatans PSG

Fotbollsikonen Zlatans klubb Paris Saint-Germain går om Bayern München i den europeiska penningligan, mätt i totala intäkter.
Det framgår av revisionsbyrån Deloittes årliga genomgång av toppklubbarnas ekonomi.

Etta i penningligan för säsongen 2014–2015 blev Real Madrid som haft störst intäkter av de europeiska storklubbarna elva år i rad. Intäkterna kan med dagens eurokurs summeras till 5,4 miljarder kronor. Men både tvåan Barcelona och trean Manchester United utmanar med nya sponsoravtal, och i Barcelonas fall en utbyggnad av arenan Camp Nou.

”De klubbar som ligger på tio-i-topp har överlag befäst sina positioner. För några år sedan var det större förändringar mellan olika år, beroende på hur lagen spelat. I dag är tv-rättigheter och sponsoravtal de största intäktskällorna”, säger Andreas Frountzos, ansvarig för Deloittes sportgrupp i Sverige.

Av de 20 klubbar som har störst intäkter är hälften engelska, gynnade av den internationella klappjakten på sändningsrättigheter för Premier League. Det omvända gäller för tyska klubbar, där kulturen är att Bundesliga ska sändas i public service-tv och där biljettpriserna är prisreglerade.

Medan klubbar som Chelsea, Liverpool och Tottenham, har tv-licensintäkter på 40–50 procent av den totala omsättningen har Bayern München 22 procent av omsättningen från sändningsrättigheter.

Hämmade av detta får Bayern München se sig omsprunget av Paris Saint-Germain som också har mindre sändningsintäkter än de brittiska klubbarna, men desto större sponsoravtal. PSG:s totala intäkter var 4,5 miljarder kronor.

En växande trend i dessa sammanhang är att avtalen går från att bara visa upp ett varumärke på en tröja, till att innebära ett omfattande samarbete.

”Ett exempel på det är hållbarhetsfrågor. Real Madrid har ingått avtal med oljebolag i Abu Dhabi om fotbollsskolor världen över”, säger Andreas Frountzos.

Deloitte har även kartlagt intäkterna för de allsvenska klubbarna. Allsvenskan totalt skulle, med en omsättning på 1,4 miljarder kronor, med nöd och näppe ta sig in på plats 20 i Europaligan.

Tyck till