ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Allt annat än sprudlande på börsen

  • Foto: TT

Börsåret har inletts historiskt negativt samtidigt som köpandelen bland insynspersonerna ökar. Det är helt enligt skolboken för insiders agerande enligt insiderkrönikan.

Stockholmsbörsen avslutade handeln förra veckan med mungiporna uppåt. Men generellt är det rådande börshumöret allt annat än sprudlande och det är inte särskilt konstigt med tanke på den sura inledningen på börsåret. För hittills summeras nedgången på Stockholmsbörsen till 7 procentenheter vilket gör innevarande januarimånad till en av de sämsta i modern tid. Även i USA kan nedgången på det breda S&P 500-indexet summeras till 7 procentenheter. Bitvis under förra veckan var dessutom S&P 500-indexet nere och nosade på den sämsta januarimånaden de senaste 89 åren enligt statistik från handelsplattformen IG Markets.

 

Sjunkande kurser innebär en ökad andel insynsköp. Det har historien lärt oss och beror på att insynspersoner ofta är köpare i negativa börsklimat och säljare i positiva dito. Därför är jag inte det minsta förvånad över de senaste veckornas ökade andel insiderköp. Och ju större nedgångarna blir framöver desto högre kan du också vänta dig att köpandelen blir. Vem som köper och i vilka bolag kan ge oss viktig vägledning av vilka aktier som undervärderas av marknaden efter nedgångarna.

 

Rent konkret så har 66 procent av insiders egna affärer i svenska börsbolag hittills i år varit köp. Det ska jämföras med 49 procent under föregående tre månader. Bilden i USA bjuder också på intressant information. Där har 20 procent av ledningarnas affärer de senaste två veckorna varit köp. Det är relativt högt och andelen är ännu högre när aktieaffärer av juridiska personer registrerade som insiders inkluderas. Då hamnar köpandelen på 43 procent. Det kan jämföras med 20 procent under hela 2015.

 

Kort sagt: insiders köper nu oftare än de har gjort på länge och det är helt enligt insiderskolboken när det blir billigare.

 

I den senaste insynshandeln här hemma finns det inga solklara köpsignaler. Däremot tycker jag det är positivt att Marie Inkster, finanschef i diamantprospekteraren Lucara Diamond, gör sina första köp sedan hon tillträdde sommaren 2014. Den 14 och 15 januari köpte hon sammanlagt 125.500 aktier och tillsammans med de 24.500 aktier hon hade när hon tillträdde så äger hon nu 150.000 aktier. I höstas gjorde även bolagets vd William Lamb ett par mindre köp. Det ska också påpekas att en av bolagets större ägare, styrelseledamoten Eira Thomas, minskade sitt ägande med knappt 1,6 miljoner aktier under hösten.

 

Den insynshandeln som ger oss bäst underlag för den framtida kursutvecklingen finner vi bland vd, finanschef och styrelsens ordförande. Just därför är det goda nyheter att Lucaras finanschef nu gör sitt första köp på 19 månader sedan hon tillträdde. Det är på intet sätt en klockren köpsignal men bolagets vd bekräftade för drygt en vecka sedan att försäljningsmålet för 2015 åtminstone har uppnåtts. Hur bra försäljningen under 2015 var får vi veta först den 23 februari när bolaget lämnar sin rapport för helåret. Sammantaget skulle jag inte bli förvånad om Lucara-aktien utvecklas bättre än börsen under det kommande året.

 

För sex månader sedan köptipsade jag om vårdgivaren Capio och avrådde ifrån polymerkoncernen Hexpol. Sedan dess har Capio utvecklats i linje med börsen medan Hexpol har tappat 17 procent, 6 procentenheter sämre än Stockholmsbörsen under samma period. I samma krönika manade jag till stor försiktighet över placeringar i svenska aktier generellt baserat på det rådande insidersentimentet. När vi nu har facit – sedan dess har börsen alltså tappat 11 procent av sitt värde - kan jag konstatera att insidersentimentet guidade rätt.

 

På grund av insiders handelsförbud inför kvartalsrapporter så är insideraktiviteten under januari relativt låg. När handelsförbudet successivt upphör för många insiders kommer vi få ytterligare bekräftelse på vilka bolag som tryckts ned orimligt mycket i nedgångarna. Det är dessa du bör hålla utkik efter.

Erik Lidén är ekonomie doktor samt vd och grundare av fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Som anställd på Insiderfonder får han enligt fondbolagens egna regelverk inte handla i aktier privat och saknar därför ägande i de börsnoterade bolag han här skriver om. Skribenten har dock insyn i de placeringar som fondbolagets fonder gör. Fondernas ägande i de aktier som omnämns i artikeln:

Lucara Diamond:                                         ägande saknas
Capio:                                                         ägande saknas
Hexpol:                                                       ägande saknas

Tyck till