ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Guldregn över mäklarna

Stigande priser och hög omsättning på bostadsmarknaden gjorde 2015 till ett sällsynt bra år för fastighetsmäklarna.
”Vi sålde fler bostäder än någonsin”, säger Tanja Ilic, vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Under förra året ökade priserna på bostadsrätter med 16 procent och på villor med 12 procent i Sverige. Bostadsaffärerna gick också 14 procent snabbare än under 2014. Mäklarföretagen vittnar om att många bostäder såldes före visning.

2015 blev det hittills bästa året för Swedbankägda Fastighetsbyrån, som är Sveriges största mäklarföretag med en andel på knappt en fjärdedel av marknaden.

”2015 blev ett rekordår, efter flera bra år. Vi har tagit för oss på ett bra sätt”, säger vd:n Lars-Erik Nykvist.

Provisionsintäkterna ökade med 19 procent till 2,2 miljarder kronor. Det är den största ökningen för bolaget på tio år.

Den heta svenska bostadsmarknaden var skälet till Fastighetsbyråns ökade intäkter. Bästa försäljningsmånader blev april och maj.

”Under det första halvåret styrdes marknaden till viss del av resonemangen om amorteringskrav som kunde komma”, säger han.

Förra året sålde Fastighetsbyrån också fler bostäder i högre prissegment, vilket i sin tur ger större arvoden och högre provisionsintäkter, enligt Lars-Erik Nykvist.

Under 2015 stoppades affären mellan Fastighetsbyrån och den näst största aktören på bostadsmarknaden, Svensk Fastighetsförmedling, vilket betyder att franchisetagarna återtog ägandet i mäklarföretaget förra våren.

”Med tanke på allt som har hänt i bolaget blev 2015 ändå ett riktigt bra år. Vi sålde fler bostäder än någonsin. Dessutom slog vi rekord för provisionerna som ökade med 4 procent”, säger Svensk Fastighetsförmedlings vd Tanja Ilic.

Svensk Fastighetsförmedling, med omkring 180 franchisetagare går inte ut med storleken på provisionerna, men Tanja Ilic talar om att värdet på förmedlade bostäder uppgick till 65 miljarder kronor förra året jämfört med 54 miljarder för 2014.

För Mäklarhuset blev 2015 det i särklass bästa året i företagets historia.

”Antalet affärer ökade med 35 procent jämfört med 2014, och provisionerna ökade med nästan 20 procent till 470 Mkr”, berättar vd:n Erik Wikander.

”Stockholmsmarknaden sticker ut särskilt mycket och har ökat med 80 procent i volym, men även till exempel Norrlandskusten och Linköping går starkt.”

Han pekar på flera förklaringar till ökningen 2015. Mäklarhuset öppnade till exempel flera nya kontor förra året och ökade antalet anställda med ett femtiotal personer.

”Vi har också ökat antalet nyproduktionsaffärer, alltså när vi får uppdrag av byggherren att sälja nyproducerade bostäder. Vi har fokuserat på att ta marknadsandelar inom det området, och det är en starkt bidragande orsak till att det gick så bra förra året.”

Skandiamäklarnas vd Fredrik Helmstrand beskriver 2015 som ett väldigt bra år för bolaget, bland annat när det gäller nyproducerade bostäder. Provisionsintäkterna ökade från 500 Mkr 2014 till cirka 550 Mkr.

”Trenden över lag är att de stora mäklarkedjorna växer och tar marknadsandelar från mindre aktörer. Som i de flesta branscher sker en konsolidering av de större kedjorna. Kanske några går ihop till och med”, säger han.

2015 blev ett rekordår även för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, med cirka 500 mäklare, som ökade antalet sålda bostäder med 16 procent från 2014 och provisionsintäkterna med 22 procent på grund av prisutvecklingen på bostadsmarknaden.

”Politiska utspel som förslaget om amorteringskrav påskyndade många affärer förra våren”, säger Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Mats Ericsson.

”Kraftigt stigande priser på grund av bostadsbrist eldades på av ett lågt ränteläge.”

Tyck till