ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Experten sågar Löfvens jobbmål

  • Stefan Löfven, statsminister. Foto: Maja Suslin / TT

I spåren av den ökade invandringen är det inte realistiskt att regeringen når sitt mål med EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det säger Mats Wadman, analysdirektör på Arbetsförmedlingen, till Bloomberg.

Målet om Europas lägsta arbetslöshet 2020 är ett av regeringens viktigaste mål men har dömts ut av flera experter. Nu är målet satt under ytterligare press när nyanlända ska in på arbetsmarknaden.

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser kommer arbetslösheten gå från 7,5 procent 2015 till 6,6 procent 2017. Därefter förväntas arbetslösheten återigen att öka och nå 7,5 procent 2020. För tillfället har Tyskland EU:s lägsta arbetslöshet med 4,5 procent.

”Det är inte realistiskt och det kommer bli väldigt svårt att nå det målet. Det finns en risk att arbetslösheten fastnar på drygt 7 procent även efter 2020. Vi kommer få leva med en hög arbetslöshet i många år”, säger Mats Wadman till Bloomberg.

Enligt finansmarknadsminister Per Bolund behöver vi, utöver att skapa nya jobb, se till att det finns tillräckligt med utbildning och validering av akademiska examen för personer som invandrat till Sverige, skriver Bloomberg.

Historiskt sett har det varit svårt för flyktingar att få arbete i Sverige. Enligt en studie från Riksrevisionen hade endast 53 procent av de flyktingar som anlände 2003 hittat ett jobb 2013, skriver Bloomberg.

”Arbetslösheten faller ganska bra för personer födda i Sverige, som kan dra nytta av förbättringarna, men det tar längre för utlandsfödda. Speciellt de som är födda utanför Europa. Det behövs ett stort antal åtgärder för att lösa detta”, säger Mats Wadman till Bloomberg.

Tyck till