ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Eliasson-effekt bakom Sandvikrusning

Nyheten om att Electrolux finanschef Tomas Eliasson går över till samma roll på Sandvik har gett en kurseffekt på drygt 4 procent. Analytiker hoppas nu på en Assa-effekt i verkstadsjätten.

Drygt 2 procent av dagens uppgång förklaras av det goda humöret på börsen överlag enligt analytikern David Jacobsson Cederberg som bevakar både Sandvik och Electrolux på Pareto Securities.

Därmed skulle alltså nyheten om att Tomas Eliasson nu går över till Sandvik ha gett en kursreaktion på drygt 4 procent. Aktien har legat stadigt över 5 procent under större delen av fredagen och är vid 15-tiden upp 6,7 procent.

I bakgrunden ligger framför allt Tomas Eliassons framgångsrika år som finanschef på Assa Abloy mellan 2006 och 2012. Där var förvärv och kostnadsbesparingar hans paradgren.

”Han har verkligen gjort resan och omstöpningen i Assa Abloy”, säger David Jacobsson Cederberg.

Tomas Eliasson kom in i vitvarujätten efter att den avgående vd:n Keith McLoughlin tagit över rodret 2011. Då ersatte han den nu tillträdande vd:n Jonas Samuelson som gick från posten som finanschef till att bli chef för Vitvaror Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA). När nu McLoughlin försvinner ligger det när till hands att även finanschefen gör det. Dessutom var Sandviks styrelseordförande Johan Molin färsk på Assas vd-post när Tomas Eliasson tog jobbet som finanschef på låsbolaget 2006.

”Det är ett team som har jobbat ihop. Johan Molin som ordförande vet hur Eliasson fungerar och vice versa”, säger David Jacobsson Cederberg.

När Tomas Eliasson lämnade Assa för Electrolux för fyra år sedan följde flera nära medarbetare med. David Jacobsson Cederberg tippar att samma sak lär hända även den här gången, vilket ger stöd åt kursuppgången.

För Electrolux är finanschefsbytet däremot knepigare. B-aktien är ner 1,8 procent på en annars optimistisk Stockholmsbörs. Efter den misslyckade affären med amerikanska GE har det blivit viktigt för Electrolux att visa styrka under vd-rockaden.

”De har betonat att de har andra förvärvsmöjligheter på gång och då hade det varit bra att ha Eliasson som skulle kunna ro det i land”, säger David Jacobsson Cederberg.

Tomas Eliasson sitter kvar på Electrolux i uppemot 6 månader medan rekryteringen av en ny finanschef drar igång. Tillträdande vd Jonas Samuelson får därför snabbt se sig om efter en ny finanschef som kan ta över vitvarujättens roder. Att han själv var finanschef mellan 2008 och 2011 hjälper men den nuvarande chefen för EMEA måste få draghjälp.

”Helt plötsligt får han väldigt mycket på sitt bord. Han kan inte ha tre stolar som finanschef, vd och chef för EMEA”, säger David Jacobsson Cederberg.

Därtill måste Jonas Samuelson hitta en ny chef för verksamheten i Nordamerika. Hittills har Keith McLoughlin fortsatt ha ansvar för området parallellt med vd-rollen.

Tyck till