ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsen gick i dur

Stockholmsbörsen avslutade veckan med ett fredagsrally efter en kraftig uppgång i oljepriset och stimulanssignaler från Europeiska centralbanken.
Frågan är om det kan hålla i sig när rapportfloden drar i gång i mitten av nästa vecka.

Storbolagsindexet OMXS30 rusade 3,7 procent på fredagen. Det var en av de starkaste uppgångarna bland Europas tunga börsindex.

Under större delen av dagen var Electrolux ensamt om att inte bli inbjudet till storbolagsfesten. Aktien backade 1,6 procent på beskedet att finanschefen Tomas Eliasson lämnar för motsvarande post på Sandvik. Det gav i stället verkstadsjätten fart och aktien med steg drygt 6 procent på nyheten.

Även Ericsson och MTG avslutade veckan med stabila uppgångar på 6,7 respektive 6,0 procent. Bland de medelstora bolagen utmärkte sig investmentbolagen Öresund och Vostok New Ventures med tvåsiffriga uppgångar.

Öresund, som kontrolleras av finansmannen Mats Qviberg, kom med en stark rapport där utvecklingen var betydligt bättre än index.

”Det är ingenting vare sig vi eller marknaden hade förväntat oss. Det är svårt att vara bättre än index och att krossa det är såklart jättesvårt”, säger vd:n Gustav Lindner.

Rekylen som synts de senaste dagarna har sina rötter i oljans uppsving. Under fredagen letade sig priset på Brent upp över 31 dollar fatet igen.

”Oljepriset är det viktigaste, det har varit väldigt mycket fokus på det den senaste tiden. Vi så kallade börsexperter har kollat lika mycket på oljan som på aktiekurserna”, säger Mattias Eriksson, aktiestrateg på Nordea.

Andra faktorer är att många bolag nu fallit så kraftigt att värderingen blir attraktiv trots oro kring den globala konjunkturen.

”Det stimuleras ju ganska friskt redan i dag så det är svårt att avgöra vad det kan ge på marginalen men det är ändå en positiv signal”, säger Martin Eriksson.

Frågan är om veckans slutspurt kan hålla i sig över helgen. I mitten av nästa vecka drar rapportperioden igång.

”Jag ser verkligen fram emot kvartalsrapporterna. Då får man ett kvitto på hur bolagen går och hur de ser på efterfrågan. Det blir någonting att hålla i handen”, säger Mattias Eriksson.

Efter den stormiga inledningen på året där både oljepriserna och den globala konjunkturen oroat investerare och analytiker är förväntningarna lågt ställda. Det är däremot inte en garanti för att börsen kommer att få stöd från rapportöverraskningar. Trots att det låga oljepriset i grunden är bra för större delen av västvärlden finns det risker för enskilda bolag.

”Jag är orolig för hur den här nedgången i olja och gas i USA påverkar verkstadssektorn. Sandvik har exempelvis en relativt hög exponering mot den typen av kunder”, säger Mattias Eriksson.

Tyck till