ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Borg uppmanar till samarbete

  • Anders Borg. Foto: Marcus Ericsson/TT

Den tidigare finansministern Anders Borg uppmanar till samarbete över blockgränserna för att Sverige ska klara integrationen av nyanlända. Det skriver Aftonbladet.

Det var i slutet av november som regeringen lanserade en rad åtgärder för att kraftigt minska antalet asylsökande som kommer till Sverige. Under 2015 tog Sverige emot drygt 160.000 asylsökande och när antalet som söker sig till Sverige nu minskar har en del fokus istället flyttats över till hur de nyanlända ska integreras och komma i arbete, skriver Aftonbladet.

Anders Borg anser att utmaningen är enorm och säger att det nu finns skäl för Socialdemokraterna och Moderaterna att samarbeta.

”Jag tycker både Moderaterna och Socialdemokraterna bör fundera på hur de kan förbättra samtalsklimatet mellan varandra. Det är ingen enkel lösning som ligger där. Men det här är svåra frågor som utmanar hela vår samhällsmodell. Det är en ovanlig tid och det kräver lite ovanliga samarbetsformer”, säger Anders Borg till Aftonbladet.

Enligt Anders Borg kommer det krävas både stora satsningar på utbildning samt att arbetsmarknaden öppnas genom bland annat reformering av LAS. Han är även självkritisk och säger att Alliansregeringen inte klarade av att korrigera bristerna i integrationssystemet.

Han anser dock att Sverige har goda möjligheter att klara utmaningen.

”Vi ska inte överdriva problemet. Jag tror att vi i grund och botten har rätt goda förutsättningar. Vi har fortfarande väldigt toleranta värderingar”, säger Anders Borg till Aftonbladet.

Tyck till