ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bombhot stoppar plan på Landvetter

  • Foto: Adam Ihse / TT

Planet på Landvetter som bombhotats står fortfarande på en särskild plats på landningsbanan inför att polisens bombgrupp ska genomsöka planet. Passagerarna har fått lämna planet och fått lugnande samtal med kapten och polis.

En av passagerarna, Tom Onslow-Cole, twittrade så här, enligt Aftonbladet, sedan de förts in i byggnaden: "Vi är alla säkra och har kommit av planet, mycket beröm till piloten och besättningen som hela tiden höll sig lugna".

Enligt SAS gick landningen helt odramatiskt till och nu, när alla evakuerats från planet, håller kaptenen i samarbete med polisen en debriefing tillsammans med övriga besättningen och passagerarna.

Mattias Hyllert, stationschef för SAS på Landvetter, säger att fokus har varit att ge passagerarna ett så bra bemötande som möjligt med professionell personal.

"Nu lägger vi all vår kraft på att boka om dem så att de kan komma till sin slutdestination så snart som möjligt."

TT: Hur är stämningen bland passagerarna?
"Allt har gått
väldigt lugnt till både i luften och på marken."

Planet tillhör SAS och var på väg mellan London och Arlanda med 72 personer ombord, inklusive fem i besättningen. Ett säkerhetsavstånd på 300 meter har upprättats runt planet.

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse och förutom att planet ska undersökas av bombteknikerna så har en förundersökning inletts angående hotet.

Passagerare och besättning har tagits in i flygplatsbyggnaden och flera av dem kommer att höras av polis.

"De fanns ju ombord när hotet framfördes och det finns säkert anledning att undersöka om det finns några kopplingar", säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson till TT.

Hotet framfördes, enligt Gustafsson, till flygledningen när planet befann sig över Västergötland. Flygledningen larmade därefter polisen.

"Piloten valde då att gå direkt och landa på Landvetter. Planet var i luften, strax söder om Såtenäs och gick direkt ner till Landvetter och landade där 09.57", säger flygräddningsledaren Lars Nilsson.

Trafiken stoppades tillfälligt men är nu delvis i gång igen.

"Vi har fått besked nu från Landvetter att den avgående flygtrafiken är i gång igen. Ankommande flygplan är det fortfarande hold på. Där avvaktar vi polisens vidare bedömning", säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia till TT.

Swedavia vet ännu inte när landningarna på Landvetter kan komma i gång.

Trafiken har stått still i ungefär en timme och detta kommer innebära förseningar i flygtrafiken under dagen.

"När det här skedde gjorde vi bedömningen att man höll upp flygtrafiken. Plan som skulle starta fick avvakta och ankommande fick antingen vända, stå kvar på sina flygplatser eller ligga i vänteläge. Det är klart att det är ett antal flighter som påverkas och det kommer att bli förseningar i flygtrafiken en tid framåt nu under dagen, innan vi är ikapp igen", säger Ulf Wallin.

Räddningstjänstens fordon finns runtomkring planet och är beredda. Under tiden försöker man reda ut om det finns någon bomb, sprängmateriel eller annat farligt ombord.

Bombtekniker har precis kommit till platsen. Teknikerna kommer nu att söka igenom planet med olika tekniska hjälpmedel, i samarbete med personer som kan den aktuella flygplanstypen, enligt Stefan Gustafsson, presstalesman för polisen i Västra Götaland.

Hur lång tid genomsökningen kommer att ta är oklart.

Det finns inga tidtabeller för ett sådant här arbete.

Polisen vill inte säga något om hur hotet har framförts eller andra detaljer.

"Av det skälet att vi har en pågående förundersökning så har vi ingen möjlighet att gå in och diskutera detaljer. Vi vill ju gärna få fram en gärningsman, och då får vi behålla detaljerna för oss själva", säger Stefan Gustafsson.

Tyck till