ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Blankarfest på Londonbörsen

  • Foto: TT
Storblankarna fortsätter att flytta fram sina positioner på Londonbörsen. Men de offentliga positionerna är bara toppen av isberget. Det framgår av en rapport från Markit.

Den stormiga starten på börsåret har inte skrämt iväg storblankarna utan börshajarna har istället utökat sina positioner på Londonbörsen. I genomsnitt är nu 1,75 procent av aktierna hos bolagen som ingår i FTSE 100-indexet utlånade vilket är en ökning på 15 procent sedan klockorna ringde in 2016, visar siffror från Markit.

Efter ett EU-direktiv är blankningspositioner som överstiger 0,5 procent av kapitalet redovisningsskyldiga sedan januari 2013. Sedan dess har 62 av bolagen i FTSE 100 haft åtminstone en officiell blankning.

Idag är i genomsnitt 1,3 procent av aktierna i dessa bolag blankat i offentliga positioner. Detta är dock bara toppen av isberget. Enligt Markits siffror ligger den genomsnittliga mängden aktier som är utlånade till blankare på 2,4 procent.

Skillnaden blir ännu större när man kollar på de tio mest blankade bolagen där den genomsnittliga skillnaden mellan de offentliga blankningarna och utlånade aktier ligger på 4,5 procentenheter.

Tittar man på matkedjan Sainsburys som är den mest blankade aktien på Londonbörsen uppgår de offentliga blankningspositionerna till 9,5 procent medan mängden utlånade aktier ligger på 17 procent.

Även på Stockholmsbörsen har storblankarna flyttat fram sina positioner den senaste tiden och förra veckan låg värdet på de korta positionerna på rekordnivåer. Sedan dess har värdet på blankningarna minskat något, framförallt på grund av sjunkande kurser, och ligger i dagsläget på 25,7 miljarder kronor, enligt statistik från ägartjänsten Holdings.

Mest blankad på Stockholmsbörsen är i vanlig ordning medicinteknikbolaget Elekta. Totalt är 11 storplankare korta 12,4 procent av kapitalet med ett marknadsvärde på 3.074 miljoner kronor.

På andraplatsen hittar vi flygbolaget SAS som blankats aggressivt de senaste månaderna. Totalt har fem storblankare korta positioner som motsvarar 9,3 procent av kapitalet med ett värde på 783 Mkr.

Sett i marknadsvärde på blankningarna hamnar industrikoncernen Sandvik i topp. Totalt är åtta storblankare korta 7,8 procent av kapitalet med ett marknadsvärde på 6.952 Mkr.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till