ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Annika Falkengren: "Vi är inga sömniga elefanter"

”Svenska banker är inga sömniga elefanter. Vi har kommit ganska långt i digitaliseringen.”
Det säger SEB:s vd Annika Falkengren i en intervju från Davos, där hon anser att stämningen allmänt präglas av oro.

Ingen vill vara i bankvärlden, alla vill vara i fintech, finansiell teknik. En tweet från Financial Times-redaktören Lionel Barber från Davos sammanfattade möjligen vad många tänker.

”Vi får väl se vem som vinner långsiktigt. Det är fintech som är hajpen just nu, men om man tittar på bolagen är det inte många som tjänar pengar”, säger SEB:s vd Annika Falkengren.

Hon medger att de nya teknikföretagen genom att betrakta bankerna utifrån har hittat effektiva lösningar som bankerna själva inte tänkt på, och därmed plockat russin ur bankkakan.

”Men relevansen i att vara en helhetsleverantör med stor trovärdighet finns kvar. Varje gång du frågar efter saldot måste det vara säkert. Och du vill vara helt trygg i att vi vet att det är just du som frågar”, säger hon.

Förändringstrycket på bankerna är stort, inte minst från nya kunder. Annika Falkengren berättar om en undersökning som visar att 70 procent av de unga hellre går till tandläkaren än att de går in på banken.

Och de svenska bankerna har kommit en bra bit på vägen mot digitalisering, anser hon.

”Vi är inga sömniga elefanter.”

Hon liknar diskussionen kring förändringen av banksektorn med järnvägen. Storbanker underhåller rälsen, med exempelvis bankomater, medan många av de nya företagen bara vill åka på rälsen.

”Finns det betalningsvilja att underhålla rälsen, eller gör det inte det? Vem ska göra det då? ”, säger hon.

En annan fråga är reglering.

”Det finns inget litet fintechbolag som vill bli reglerat. Det är givetvis utmanande för oss fullsortimentsbanker”, säger hon.

Det är inte säkert att bankerna fortsätter att ha hela sortimentet med banktjänster.

”Det får man fundera på framöver. Vi kan ju inte bara fortsätta att investera i rälsen, vi måste också vara innovativa. Det här är utmanande.”

SEB lanserade i veckan en tjänst där kunderna med hjälp av glasögon kan gå på virtuella lägenhetsvisningar. Det är ett resultat av den intraprenöriella stämningen på banken, säger hon, men lyfter fram att det också i andra fall kan vara rätt med partnerskap, som Anders Borg efterfrågar (se artikeln nedan).

Utöver digitaliseringen tycker hon att toppmötet i Davos präglas av en oro för omvärlden och den ekonomiska utvecklingen.

”Sverige växer ganska bra. Men Europa är fragmenterat, trots att ECB i sju år skickat in massivt med likviditet. Och ECB-chefen Mario Draghi säger att man ska fortsätta”, säger Annika Falkengren.

”Det känns som att patienten har feber, men det är bara ett symptom. Vi har inte riktig hittat problemet”, säger hon.

Den oron gör att hon tycker att det är viktigt att SEB har en stark balansräkning, agerar försiktigt och tar hand som sina kunder, säger hon.

”Vi ska inte bara vara relevanta när det går bra. Vi ska även vara relevanta när det krisar”, säger Annika Falkengren.

Tyck till