ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Usel start för favoriten

I år förväntas Fingerprint Cards nästan trefaldiga vinsten.
Men biometribolaget har fått en mardrömslik start på börsåret och framtidsutsikterna är svårbedömda.

”Det ska bli intressant att se vad Fingerprint gör med den växande kassan. Det kan bli antingen förvärv eller utdelning”, säger Christian Brunlid, som förvaltar Handelsbankens småbolagsfond.

2015 var Fingerprint bolaget på allas läppar. Biometriföretaget gick på kort tid från att vara ett skandalomsusat förhoppningsbolag till att ha miljardomsättning och en plats i Stockholmsbörsens finindex OMXS30.

I år har bolaget spänt bågen rejält och räknar med intäkter på mellan 6,5 och 8,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med en förväntad omsättning på 2,8 miljarder 2015.

Men trots ett börsvärde på cirka 25–30 miljarder kronor (siffran varierar kraftigt på grund av den svängiga handeln i aktien) lyser svenska fonder och institutioner med sin frånvaro bland ägarna.

Ett av få undantag är Handelsbankens småbolagsfond, som förvaltar 16 miljarder kronor och har Fingerprint som sitt fjärde största innehav.

Förvaltaren Christian Brunlid började köpa in sig i våras runt 140 kronor och ökade sedan sin position efter den starka halvårsrapporten.

”Vi har träffat bolaget och satt oss in bra i verksamheten. Det har under en tid lovat guld och gröna skogar men vi ville se bevis, och det fick vi i halvårsrapporten då tekniken fick sitt stora genombrott”, säger han.

Varför tror du att så få stora förvaltare har köpt in sig?
”Backar man bandet några år så har det varit många turer kring den före detta vd:n Johan Carlström och hans misstänka insiderhandel. Den typen av saker skadar ett bolag och det har nog dröjt kvar i mångas bakhuvuden. Vi var också skeptiska till bolaget under en ganska lång tid”, säger Christian Brunlid.

”Samtidigt kan man inte blunda för att bolaget har bytt ledning och verkligen levererat. Fortsätter det ska man inte utesluta att fler institutionella investerare går in. Men jag förstår att det finns en stor osäkerhet om värderingen.”

Efter en uppgång på cirka 1.600 procent under 2015 stod aktien i knappt 600 kronor vid årsskiftet. 2016 har dock börjat i moll och aktien har hittills rasat runt 30 procent.

”Rimligtvis får Fingerprint ny konkurrens framöver, vilket redan har skett. Det är ett av skälen till att kursen har gått ned. Sedan finns det mycket vinster i systemet, framför allt bland småsparare som nu tar hem vinster när det är skakigt på börsen.”

Hur har du själv agerat?
”Kring 600 kronor tyckte vi att mycket av potentialen hade försvunnit i det korta perspektivet. Så vi har sålt en del och äger nu, inklusive några av våra systerfonder, omkring 1,5 procent av bolaget, vilket är cirka 0,5 procentenheter lägre än vid årsskiftet. Jag tror att aktien fortsätter att vara volatil.”

Ska ni ha kvar era aktier?
”Vi kanske köper mer eller säljer, det får framtiden utvisa.”

Hur ser 2016 ut för Fingerprint?
”Bolaget kommer med stor sannolikhet att växa väldigt mycket, med tanke på alla nya kundorder bolaget fick under andra halvan i fjol.”

”Det sprutar in pengar i bolaget just nu och balansräkningen är väldigt stark. Det är ett angenämt problem som kan bli en stor fråga för bolaget.”

Vad blir den största utmaningen under 2016?
”Det blir naturligtvis att leverera på prognosen, det ska bli otroligt intressant att se rapporten som kommer snart. Sen blir det intressant hur konkurrenssituationen utvecklar sig. Bolaget har en marknadsandel på över 90 procent om man räknar bort Apple och Samsung och det är inte rimligt på sikt.”

Fingerprint förutspår en marknadsandel på 50–70 procent under 2016, på en marknad som fortsatt väntas domineras av sensorer till telefoner. Från och med 2017 väntas andra segment, särskilt så kallade smarta kort, bli allt viktigare.

”Själva tekniken är även applicerbar på andra saker där det finns en poäng i att identifiera sig, som dörrhandtag, kreditkort och bilar. Även på dessa marknader har Fingerprint chans att ta lite affärer, men det är svårt att bedöma hur mycket det kan bli. Vi har träffat konkurrenter till bolaget som också har fantastiska produkter”, säger Christian Brunlid.

Oscar Semb Fredricsson, analytiker på Arctic Securities som nyligen inledde bevakning av Fingerprint, lyfter fram Idex, Goodix, Next Biometrics, Synaptics och jätten Qualcomm som de stora konkurrenterna.

”Idex har nyligen fått en beställning från en ”tier-1-mobiltillverkare”, Goodix har valts av tillverkaren TCL och Synaptics kommer troligen att börja titta på andra möjligheter utöver Samsung. Inom ett par år kommer det här att vara en konkurrenskraftig bransch”, säger han.

Trots detta ser han positivt på 2016. Arctic Securities släppte nyligen en köprekommendation på Fingerprint med en riktkurs på 850 kronor.

”Vi räknar med ett väldigt intressant 2016 med fortsatta ’design wins’, en potentiell utdelning, möjligheter inom smarta kort och en möjlig dubbelnotering i New York. Det är lätt att tänka sig ett scenario där försäljning hamnar i toppen eller över nuvarande prognos”, säger Oscar Semb Fredricsson.

Arctic Securities kassaflödesvärdering ger dock ett betydligt lägre värde, 353 kronor per aktie. Det har sin förklaring i att man räknar med lägre marginaler och svag vinstutveckling efter 2016.

Synen på Fingerprint spretar betänkligt bland det fåtal analytiker som följer bolaget. På torsdagen inledde ABG Sundal Collier sin bevakning med en säljrekommendation och en riktkurs på 200 kronor.

Ohållbara marginaler, tuffare konkurrens och prispress är några av faktorerna som väntas påverka bolaget negativt, enligt analysen. ABG menar att en rimlig marknadsandel ligger på 5–10 procent när konkurrensen från Qualcomm och ”en armé av asiatiska copycats” hårdnar.

Det tredje analyshuset som bevakar Fingerprint är Carnegie som i december sänkte sin rekommendation från köp till behåll med en riktkurs på 570 kronor. Sänkningen motiverades bland annat med sämre utsikter för smarta kort.

Tyck till