ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

USA-terminerna vänder upp

De amerikanska indexterminerna vände upp från tidigare minusnoteringar någon timme före börsöppning, efter att ECB beslutat att lämna räntorna oförändrade och efter att Mario Draghi en stund senare gett sin syn på centralbankens policyhållning.

Rapporterande Verizon var en av aktierna som steg, medan energisektorn gick fortsatt svagt tillsammans med det pressade oljepriset.

Omkring 40 minuter före USA-öppning noterades terminerna för Dow Jones och S&P 500 samt Nasdaq-terminen mellan 0,2 och 0,6 procent högre.

ECB lämnade som väntat sin viktigaste styrränta oförändrad på 0,05 procent under eftermiddagen. Under den efterföljande presskonferensen sade Mario Draghi att styrräntorna kommer att förbli på dagens nivå eller lägre under en viss tid, men också att centralbanken kommer att behöva se över och möjligen ändra sin penningpolitik vid räntemötet i mars.

"Den stora grejen är att ECB håller fast vid räntorna. Det verkar ha gett Europabörserna ett lyft, och hjälpt de amerikanska börserna också. Jag tror att folk börjar tro att vi kanske inte ha nått någon absolut botten ännu, men att vi börjar närma oss", sade Peter Jankovskis, chefsinvesterare vid OakBrook Investment, till Bloomberg News.

Effekten på börserna av ECB:s besked var tydligt positiv, och S&P 500-terminen steg exempelvis från minus 0,2 procent till plus 0,6 procent.

Innan börsöppning inkom också en rad makrosiffror från USA. Bland annat visade sig antalet nyanmälda arbetslösa i landet ha varit större än väntat under föregående vecka, medan Philly Feds industriaktivitetsindex steg mer än marknaden räknat med under december.

Bland sektorerna var oljebolagen än en gång under press, med Chevron och Exxon Mobil på minus. Efter en tung dag på onsdagen fortsatte oljepriserna marginellt lägre under torsdagshandeln. WTI och Brent tappade runt 0,2 procent vardera, till nivåer runt 28 dollar per fat.

På rapportfronten redovisade Verizon siffror som visade att såväl abonnenttillströmning och resultat överraskat på uppsidan under det gångna kvartalet. Aktien steg 1,1 procent i förhandeln.

Även Travelers steg i den tidiga handeln, med 0,4 procent, trots en tunnare försäljning än väntat. På den nedersta raden presterade dock försäkringsbolaget bättre än marknaden räknat med.

Efter börsens stängning på torsdagen väntas bland andra American Express och Starbucks öppna räkenskapsböckerna.

Noteringar vid 14.50-tiden (jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)
Terminen för Dow Jones +0,26%
Terminen för S&P 500 +0,46%
Terminen för Nasdaq +0,63%
2-åriga USA-räntan -0,0084 till 0,8128%
10-åriga USA-räntan -0,0139 till 1,9685%
Olja, US WTI -0:12 USD till 28:23 dollar/fat
Olja, Brent -0:17 USD till 27:71 dollar/fat
EUR/USD -0:0105 till 1:0785
Tyck till