ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Ränteuppgång gröps ur

Europa tog inledningsvis rygg på USA i torsdagens inledande handel och såväl Europabörserna som Europaräntorna steg svagt, men rörelsen gröptes snabbt ur samtidigt som euron tappar en tidigare liten förstärkning mot dollarn.

Vid 10-tiden är den tyska tioårsräntan stabil på 0,49 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska tioåringen är ner 2 punkter till 0,69 procent.

I den sena handeln i USA på onsdagen vände räntorna uppåt i takt med att aktiemarknaden och oljepriset vände upp från hårt nedpressade nivåer, men marknadsaktörer kunde inte riktigt förklara varför stämningen förbättrades även om det förekom rykten om att ECB-chefen Mario Draghi kan komma att erbjuda sårade marknader någon form av liniment vid presskonferensen efter dagens räntebesked.

SEB:s Carl Hammer skriver i bankens morgonbrev att det inte väntas några nyheter från Frankfurt i dag, utan att det är "vänteläge inför nya mjuka inflationsprognoser". Han konstaterar att de flesta marknadsaktörer räknar med att den europeiska tillväxten fortsätter att repa sig i år och nästa år, trots den nu brett baserade marknadsoron.

Han lyfter fram att fallet i råvarupriserna dels stärker den handelsviktade euron, dels försämrar utsikterna för ECB att nå sitt inflationsmål (samt pressar inflationsförväntningarna ytterligare).

"Presskonferensen bör behandla nästa steg om inte inflationen tar fart (värt att notera är det växande tyska politiska motståndet mor än mer aggressiv penningpolitik)", skriver Carl Hammer och tillägger att marknaden diskonterar ytterligare cirka 10 punkter räntesänkning under 2016.

Sannolikheten för en sista räntesänkning under våren är hög så länge som euro/dollar inte faller ner under tidigare lägstanivåer kring 1:05, enligt analytikern.

Ingen statistik väntas förrän den amerikanska som publiceras klockan 14.30. Då kommer veckosiffrorna över antalet nyanmälda arbetslösa och Philadelphia Fed Index.

Antalet nya arbetslösa väntas ha sjunkit tillbaka till 278.000 förra veckan, medan Philly Fed spås ha förbättrats till -5,9 i januari från reviderade -10,2 i december.

Michael Boström, Danske Bank, skriver i bankens morgonbrev att efter att ISM kommit in under 50-strecket i november och december, och Empire Manufacturing Index gjort en rejäl dykning i januari så är det nog många som frågar sig dels om den januarisiffran var en enstaka "outlier" eller inte, dels vad som egentligen händer i amerikansk industri.

Deutsche Banks USA-ekonomer är betydligt mer pessimistiska än utfallet för Philly Fed och spår att det faller till -15,0 i januari.

"Baserat på våra förväntningar för januari kommer ytterligare svaghet i Philadelphia-datan peka mot fortsatt nedgång i ISM-index - vi bryr oss om den senare eftersom den tenderar att berätta för oss om den underliggande banan för den reala BNP-tillväxten även om tillverkningsindustrin står för en liten relativt liten del av ekonomin", skriver Deutsche Bank.

De förklarar att förändringar i aktiviteten på fabrikerna tenderar att vara väldigt förutsägande för underliggande vändpunkter i ekonomin.

Den tioåriga USA-räntan handlas till 1,98 procent, samma som vid svensk stängning i går, men efter att ha handlats över 2-procentstrecket under natten.

På valutamarknaden handlas euron strax under 1:09 mot dollarn, medan dollarn i sin tur stärkts till en bit under 117 mot yenen.

Kronan är 1 öre starkare mot euron och stabil mot dollarn.

USD/SEK 8:5845 (8:5830) Statsobl 2y -0,52 (-0,51)
EUR/SEK 9:3546 (9:3611) Statsobl 10y 0,69 (0,71)
EUR/USD 1:0897 (1:0907) Räntegap /ty 20 (22)
US obl 10y 1,98 (1,98) Tysk obl 10y 0,49 (0,49)
Tyck till