ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Pantlån räddar årets fattigaste helg

  • Foto: TT

Helgen som stundar är årets fattigaste. För vissa är det hela 34 dagar mellan decemberlönen och januarilönen, och det skapar rusning till pantbankerna.

Efter att ha betalat julmat, julklappar, räkningar och gått på rea är det många som har tomt i plånboken. För att klara sig fram till lönen den 25 januari är det många som väljer att ta ett pantlån, enligt Pantbanken Sverige. 

"Det är likadant varje år. Antalet kunder ökar med 20 procent och det är stor skillnad jämfört med resten av året. Anledningen är att det är långt mellan lönerna och folk har extra kostnader", säger Peter Sundström, vd för Pantbanken Sverige.

Nils Klevmarken, operativchef på Sefina Pantbank, bekräftar att även Sefina Pantbank har fler kunder i januari jämfört med övriga månader.

"Det beror dels på att det är långt till lön och dels att julen kanske blev lite för dyr. Ytterligare en anledning är att många tar ut sin pant i december, exempelvis smycken, för att ha den under julen. Dessa kunder kommer ofta tillbaka i januari", berättar Nils Klevmarken. 

Cirka 250.000 personer går regelbundet till en pantbank för att klara sin ekonomi, enligt Pantbanken Sverige. En av de vanligaste sakerna som lämnas in i pant är guld, och därför är det fler kvinnor än män som går till pantbanken, enligt Peter Sundström. 

"Kvinnor har i regel mer smycken och guld", säger han.

Även nysvenskar, som kan ha svårt att få kreditvärdighet, är en vanlig kundgrupp, enligt Peter Sundström. 

Spridningen av andelen nya pantlån är jämn under ett år, med undantag för januari och juli.

"Ett av skälen till att fler lånar pengar i juli är att de vill ha lite extra i semesterkassan. Ytterligare ett skäl är att de vill att sakerna ska vara på en trygg plats under semestern", säger Peter Sundström.

Tyck till