ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Oljeindustrin överlever inte på de här nivåerna"

  • Foto: TT

Oljepriserna har helt kollapsat, men att de ska förbli så här låga under flera år framöver är en omöjlighet, säger Torbjørn Kjus, oljeanalytiker på DNB. Själv står han fast vid spannet 60-80 dollar för de kommande åren.

Dagarna med priser på över 100 dollar fatet är ett minne blott. Såväl Brentoljan som den amerikanska WTI-oljan ligger nu kring 30 dollar per fat, och marknaden blickar nervöst efter den botten som ännu inte har visat sig. Kjus ser dock inga skäl för de sista 20-30 dollar som priset har tappat.

”Fundamentan har inte förändrats under de senaste månaderna, men sentimentet har gått från ’risk på’ till ’risk av’. Investerarna har dumpat sina tillgångar för att röra sig mot säkrare innehav, och har även vågat blanka oljemarknaden”, säger han till Di efter torsdagens presentation i Stockholm.

Andra bidragande faktorer till raset har varit Irans redan inprisade återkomst till marknaden, oro för att efterfrågan ska dämpas i och med den ekonomiska utvecklingen i Kina, Ryssland och Brasilien samt en lägre efterfrågan i och med den milda inledningen av vintern.

Torbjørn Kjus säger att olika makroekonomiska analytiker nu pratar om att energipriserna bör sammanstråla och att Opec inte längre de facto fungerar som en kartell, varpå oljepriset inte borde vara särskilt prissatt.

”Det argumentet skulle vara väldigt giltigt om det fanns ersättningsmöjligheter, men det gör det inte än. Jag tror att vi kommer att se toppen av oljeefterfrågan 2030, vilket är tidigare än vad Internationella energirådet räknar med, men inte 2020, det är för tidigt”, säger han.

DNB:s oljeanalytiker konstaterar även att efterfrågan ökar i och med de lägre priserna, trots att flera delar av världen lider av en ekonomisk inbromsning.

”Det är problemen jag ser när man säger att vi kan ha ett pris kring 30 dollar under de kommande 3-5 åren. Jag tror inte att det är möjligt överhuvudtaget, för oljeindustrin kan inte överleva på de prisnivåerna. Inom fem år kommer hela industrin att ha gått i konkurs vid 30 dollar”, säger Kjus.

Han anser att de som tror på 30-dollarsscenariot då bör vara av uppfattningen att världen kan klara sig utan de stora oljebolagen under de kommande fem-sex åren, vilket Kjus själv ser som en omöjlighet.

”Man bör i sådana fall även tro väldigt starkt på en extrem produktionsökning från Opec, och massiva investeringsökningar i Mellanöstern för att väga upp för de stora produktionsförlusterna utom Opec. Det kan bli verklighet 2030, men inte 2020.”

I slutet av augusti räknade Kjus med ett pris mellan 60 och 80 dollar per fat under de kommande sju-åtta åren. Den prognosen lämnar han oförändrad av två huvudskäl.

”Investeringskollapsen leder till en mycket lägre produktionstillväxt, så det låga priset resulterar i lägre produktion. Det är det ena, det andra är att oljeefterfrågan kommer att fortsätta växa under de kommande fem åren, då det inte finns några alternativ.”

Två år i rad har investeringarna inom oljeindustrin sjunkit, vilket senast hände under 1980-talet. I år väntas de falla med 40 procent jämfört med 2014.

”Många glömmer att över hälften av investeringarna faktiskt bara görs för att vi ska ligga kvar där vi är”, säger Kjus.

Frågan alla ställer sig nu är var priserna kommer att bottna ur. Torbjørn Kjus säger att han inte skulle våga satsa pengar på att det sker på 20 dollar, då sentimentet lika gärna kan dra ned lägstanivån till 10 dollar eller lägre.

”Jag vill inte slänga ur mig en siffra för man kan inte göra några beräkningar som säger att det ska stanna på en viss nivå. Alla tekniska barriärer är ändå redan brutna.”

Tyck till