ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

New York-börser: Uppgången höll tack vare Draghi

Upplyftande kommentarer från Mario Draghi och en rusning i oljan, fick Wall Street att stänga torsdagshandeln på plus men en bit från dagshögsta.

Vid stängning hade Dow Jones stigit 0,7 procent till nivån 15.881, medan Nasdaq var oförändrat vid 4.472. S&P 500 steg 0,5 procent till 1.868 efter att ha varit upp 1,6 procent.

Omkring 1.100 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och 2.400 miljoner på Nasdaq.

"Det känns som att många nu på riktigt har börjat tro på att vi nog närmat oss en botten. Oljan har varit ett starkt tema men under de kommande månaderna tror jag att centralbankerna kommer överta den rollen", sade Peter Jankovskis, chefsinvesterare vid OakBrook Investment, till Bloomberg News.

Efter onsdagens volatila amerikanska session som slutade i rött, ställdes marknadens hopp till Mario Draghi. ECB-chefen lämnade enligt förväntningarna styrräntan oförändrad vid eftermiddagens rådsmöte. Mer upplyftande var dock ECB-chefens kommentarer om att styrräntorna kommer förbli på dagens nivå eller lägre under en viss tid. Vidare sades att centralbanken kommer behöva se över och eventuellt ändra sin penningpolitik i mars. Världens finansmarknader påverkades positivt av uttalandet.

Trots oväntat höga veckolager av olja rusade WTI-oljan 5 procent och noterades tidvis över 30 dollar per fat. Tv-kanalen CNBC menade att orsaken till den kraftiga uppgången var att investerare återköpte korta positioner och att priset helt enkelt fallit för mycket på väldigt kort tid.

Energi var den klart bästa sektorn inom S&P500 där tungviktaren Chevron stängde 2,6 procent högre och Exxon ökade 1,2 procent.

På rapportfronten levererade Verizon en högre vinst än väntat och visade även på god tillströmning av nya abonnenter trots hård konkurrens. Teleoperatörens aktie steg 1,5 procent.

Framåt gick även Kinder Morgan som rusade drygt 16 procent. Bolaget, som driver olje- och gasledningar i USA, gjorde en högre vinst än väntat i det fjärde kvartalet men aviserade en sänkning av utdelningen. Grundaren Rich Kinder, sade i en kommentar att de rådande marknadsförhållandena är de tuffaste han varit med om.

Starbucks slog marknadens vinstförväntningar marginellt i det fjärde kvartalet men missade på försäljningen. Det sistnämnda tog aktien 2 procent lägre i efterhandeln efter att ha stängt den ordinarie handeln på plus 3,5 procent.

Bättre gick det för American Express som steg drygt 3 procent i efterhandeln efter att ha stängt lätt på minus i den ordinarie handeln. Rapporten, som presenterades efter börsstängning, innehöll en högre vinst än väntat.

Även oljeservicejätten Schlumberger lyckades övertyga marknaden som handlade upp aktien i efterhandeln. Vinsten var något högre än väntat och försäljningen i linje, företaget aviserade också återköp av egna aktier.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 3 punkter till 2,02 procent.

Tyck till