ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fler interventioner att vänta på Kinas börser

  • Kinas vicepresident Li Yuanchao. Foto: TT
Oron kring Kinas ekonomi hänger över Davos men vicepresident Li Yuanchao manar till lugn och lovar fortsatt hög tillväxt och fler interventioner på Kinas börser.

Kina har kapaciteten att upprätthålla en hög tillväxt. Det var beskedet från vicepresidenten Li Yuanchao när han höll ett anförande vid World Economic Forum i Davos på torsdagen.

”Den kinesiska ekonomin har gått in i ett nytt normaltillstånd”, sa Li Yuanchao innan han avlossade en skottsalva av statistik från fjolåret.

Särskilt fokus lades på faktumet att tillväxten, som landade på 6,8 procent under 2015, fortfarande är en av de högsta bland världens större ekonomier. Vicepresidenten poängterade också att både servicesektorn och konsumtionen blivit viktigare drivkrafter bakom tillväxten.

Tillväxten 2015 var den lägsta sedan 1990 men att ekonomin tappar fart är ingenting märkligt enligt vicepresidenten.

”Det har varit fallet för många stora ekonomier. Den kinesiska ekonomin har stor potential, motståndskraft och gott om utrymme för politiska justeringar”, sa Li Yuanchao.

I en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg sa han senare att de kinesiska aktiemarknaderna är forfarande inte är mogna och att regeringen därför är redo att intervenera igen och rulla fram ny reglering för att få bukt med de volatila börserna.

”En överdrivet fluktuerande marknad är en spekulationsmarknad som bara ett fåtal kommer att tjäna på medan de flesta lider. Den kinesiska regeringen kommer att ta hand om de flesta människornas, de flesta investerarnas, intressen”, sa han till nyhetsbyrån Bloomberg.

Regeringen är knappast känd för att vara frispråkig med vilka reformer som väntar och har överraskat flera gånger sedan den dramatiska börsmånaden i augusti förra året. Det inkluderar den kritiserade mekanism för handelsstopp vid stora börsfall. Mekanismen stoppade handeln för dagen vid två tillfällen när den infördes vid årsskiftet och sedan försvann snabbt igen.

"Å ena sidan måste vi göra aktiemarknaden mer dynamisk, men å andra sidan måste vi också stärka regeleringen av aktiemarknaden och vi är beslutsamma om att göra det", sa Li Yuanchao till Bloomberg.

Samtidigt förnekade också Fang Xinghai, vice ordförande för Kinas värdepappersmyndighet, att regeringens ingripanden på fastlandsbörserna skulle handla om att putsa siffrorna och sa att interventionerna bara syftade till att bättra på likviditeten.

Shanghaibörsens kompsitindex slutade fjolåret på plus, upp 9 procent, trots en turbulent höst. För Hongkongs Hang Seng slutade 2015 med en total nedgång på 7 procent. Båda har tappat rejält i början av 2016. Shanghaibörsen är ner 18,6 procent och Hang Seng har tappat 15,4 procent sedan årsskiftet.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till