ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Elpriset rusar – högsta på fyra år

Iskylan får elpriserna att explodera.
Storskalig import av el räddar nu Sverige men marginalerna är så små att störningar i exempelvis kärnkraften kan hota elförsörjningen.

Elpriset nådde på torsdagen nya toppnivåer. På elbörsen Nord Pool Spot, där den dagliga handeln styr elpriserna för producenter och kunder i hela Norden, blev snittpriset för dygnet 82,4 öre per kilowattimme i hela Sverige.

Det är fyra gånger så högt som förra årets genomsnittliga spotpris på ca 20 öre/kWh. Men den dyraste timmen, mellan klockan 8 och 9 på torsdagsmorgonen, kostade elen mer än 2 kronor per kilowattimme, runt tio gånger så högt som fjolårssnittet.

”Det är en extrem pristopp. Inte sedan februari 2012 har priserna varit så höga”, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Sweco.

Det är främst ökad efterfrågan på elvärme på grund det kalla vädret som fått elpriset att flerfaldigas. Men kulmen kan vara nådd för denna gång, tror flera experter Di talat med.

Elpriset för fredagsdygnet i Sverige föll till 39 öre/kWh, ett ras med över 50 procent.

”Vi går nu mot lite mildare väder och jag tror att priserna kommer ner ordentligt de närmaste dagarna. Det kan däremot mycket väl komma en ny köldknäpp i februari och då kan det inte uteslutas att vi får riktigt höga priser igen, kanske till och med lika höga eller högre än vad vi har i dag beroende på en rad faktorer som tillgängligheten i kärnkraften”, säger Christian Holtz.

Kylan sätter samtidigt ordentlig press på elsystemet. Förbrukningen nådde i går som högst 26.200 megawatt. Och trots god tillgänglighet i både vatten- och kärnkraften krävdes stor import av el för att täcka behovet. Statliga Svenska Kraftnät beslutade därför att korta starttiden för oljekraftverket i Karlshamn, som är en del av den nationella effektreserven.

”Marginalerna i elsystemet är nu mycket små. Om vi får en större störning i exempelvis ett kärnkraftverk eller importkabel behöver vi köra effektreserven och aktivera avtalen om att koppla bort viss förbrukning hos industrier”, säger Erik Ek, driftchef på Svenska Kraftnät.

Vad händer om exempelvis samtliga de fyra reaktorer som ägarna beslutat att stänga i förtid måste stå stilla i ett sådant här läge?
”Det beror på många faktorer, men finns det inte ytterligare import i något grannland går det inte att utesluta att det då skulle bli effektbrist i landet. Då får man i så fall börja koppla bort elförbrukning för att behålla stabiliteten i systemet”, säger Erik Ek.

Med varmare väder i prognoserna räknar dock Svenska Kraftnät med att elförbrukningen sjunker åtminstone de närmaste dagarna.

Tyck till