ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ekonomen: Bostadspolitiken ett misslyckande av episka proportioner

  • TT

Margot Wallströms lägenhetsproblem är vardagsmat på Stockholms bostadsmarknad. Bostadspolitiken är ett misslyckande av episka proportioner, skriver nationalekonomen Robert Östling.

Att utrikesminister Margot Wallström inte lyckats skaffa en egen lägenhet är en illustration av hur illa ställt det är på huvudstadens bostadsmarknad enligt Robert Östling, forskare vid Stockholms universitet. På en välfungerande bostadsmarknad borde en månadslön på 127.000 kronor i månaden räcka för att få ett hyreskontrakt.

”Problemet är naturligtvis att Stockholms bostadsmarknad inte fungerar särskilt väl. Ett mycket tydligt tecken på hur illa det är ställt är utvecklingen av bostadskön i Stockholm”, skriver Robert Östling på ekonomibloggen Ekonomistas.

Sedan 2005 har kön vuxit med drygt 40.000 personer per år till strax över en halv miljon förra året. Samtidigt har också kötiden närmast fördubblats. Den som fick en lägenhet genom bostadskön 2005 hade i snitt köat 4,5 år. Förra året låg den genomsnittliga kötiden på 7,7 år.

”Kötiden för en Trabant i forna Östtyskland uppges ha varit 13 år, vilket innebär att vi är på ganska god väg att hamna i en lika extrem situation på Stockholms bostadsmarknad. Detta är ett politiskt misslyckande av smått episka proportioner”, skriver Robert Östling.

Samtidigt som efterfrågan på hyresrätter ökat kraftigt har antalet förmedlade lägenheter däremot legat stilla. Sedan 2005 har mellan 7.500 och 10.000 kontrakt förmedlats per år, med undantag för ifjol då drygt 12.400 hyresrätter förmedlades.

En del bedömare pekar ut hyresregleringen som en av bovarna bakom att utbudet inte lyckats hålla jämna steg med efterfrågan. Robert Östling jämför med utvecklingen på bostadsrättsmarknaden, där priserna stigit i takt med befolkningsökningen. Ändå har antalet nyproducerade lägenheter pendlat mellan 2.500 och 5.000 per år.

”Under denna period har kvadratmeterpriset för bostadsrätter nästan dubblerats. Trots den snabba prisutvecklingen har nybyggnadstakten inte ökat”, skriver Östling.

Tyck till