ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tunga fall på börserna

Live Blog Börslive Onsdag
 
Live Blog Börslive Onsdag
 
Asiens börser faller tungt på onsdagen, då oro för världens ekonomiska utsikter och de kollapsade oljepriserna dämpade riskaptiten.

I Japan föll såväl Nikkei 225-index som Topix-index med 3,7 procent. De har därmed rasat med 21 procent vardera sedan högstanivåerna i juni respektive augusti, och har således gått över i en nedåtgående marknadstrend. Nikkei befann sig senast i en sådan trend, en så kallad ”bear market”, i juni 2013.

Samtidigt faller Hang seng-index i Hongkong med -3,9 procent, medan Shanghaibörsen backar med 1,3 procent. Kospi-index i Seoul sjönk i sin tur med 2,3 procent.

”Allt faller. Det är svårt för marknaden att återhämta sig om inte olja eller något annat verkligen bottnar. Vare sig det är olja, dollar/yen, amerikanska aktier eller aktier i Hong Kong eller Shanghai så måste något rekylera”, säger Tsutomu Yamada, analytiker på Kabu.com Securities i Tokyo, till Bloomberg News.

Oljepriset fortsätter att sätta press. Vid klockan 07.40 på onsdagen står Brentoljan på 28,19 dollar, och priset på den amerikanska WTI-oljan står på 28,77 dollar. Oljebolagen tillhörde dagens största förlorare.

”Grunden till säljvågen vi har sett i år har varit obalansen mellan oljetillgång och efterfrågan. Så aktiemarknaden kommer att få kämpa tills dess att oljeprisrörelserna lugnar ned sig”, säger Chihiro Ohta på SMBC Nikko Securities till Bloomberg News.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies