ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Trubbel för världens äldsta bank

  • Storbanken Monte dei Paschi di Sienas vd Fabrizio Viola. Foto: AP
Det skakar under den italienska storbanken Monte dei Paschi di Siena efter att vd:n varnat för att kunderna har börjat plocka ut sina pengar. Aktien rasade med 18,3 på onsdagen och handelsstoppades flera gånger.

Anrika Monte dei Paschi grundades 1472 och är Italiens tredje största samt världens äldsta bank. Nu skakar det dock under storbanken och på onsdagen meddelade vd Fabrizio Viola att kunder börjat tömma sina sparkonton. Han ville dock inte specificera hur stora uttagen var eller när de började men sa att de var begränsade och att banken skulle klara av situationen, skriver Reuters.

Uttalandet gjorde dock inget för att lugna marknaden och aktien rasade med 18,3 procent på onsdagen och handelsstoppades flera gånger. Totalt har aktien nu backat med 56,5 procent sedan klockorna ringde in 2016.

Den italienska banksektorn har haft en tuff start på 2016 och bankindexet FTIT8300 har backat med 20 procent sedan årsskiftet. Bakom det kraftiga raset lurar sektorns låga vinster och ett låneberg på omkring 1.866 miljarder kronor som troligen inte kommer betalas tillbaka vilket fått investerarna att dra öronen åt sig, skriver Reuters.

Monte dei Paschi har den högsta andelen dåliga lån i sin balansräkning och var även den bank som presterade sämst i stresstesten 2014 varpå ECB sa åt banken att hitta en köpare. Något som de ännu inte lyckats med.

”Det är klart att våra klienter är oroade över vad de läser. För närvarande är storleken på utflödena på grund av kunder som flyttar en del av sina besparingar begränsat och under de nivåer vi såg under den senaste krisen i februari 2013 som vi klarade av briljant”, säger Fabrizio Viola till Reuters.

Krisen 2013 briserade efter att det framkom att banken var i legalt trubbel efter diverse förlustbringande finansiella transaktioner. Den gången låg uttagen på ett antal miljarder euro, skriver The Wall Street Journal.

Enligt Fabrizio Viola är aktiens nuvarande kurs inte motiverad av bankens faktiska finanser och att bankens inkomster ökade under det fjärde kvartalet 2015 jämfört med både föregående kvartal och samma period 2014. Monte det Paschi presenterar sin rapport för det fjärde kvartalet 2015 den 5 februari.

Tyck till