ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Soppatorsk på bostadsrätter

Swedbank ser tydliga tecken på överhettning på bostadsrättsmarknaden i Göteborg och omotiverade prisökningar i Stockholm. "Det finns inget bränsle kvar till ytterligare prisuppgångar", säger Jan Ihrfelt, analytiker på Swedbank Research, till Di.

Swedbank undersöker återkommande läget på den svenska bostadsmarknaden.

Den senaste rapporten, som publicerades på onsdagen, visar att hushållens köpkraft försvagades under fjolårets sista kvartal. Bakom försvagningen ligger stigande medianpriser, ökade amorteringskostnader och en utplaning av den tidigare räntenedgången.

”Vi ser den kraftigaste försvagningen av index på fem år. Räntenedgången har tidigare hjälpt till att förbättra köpkraften, men nu börjar den flacka ut”, säger Jan Ihrfelt.

I rapporten skriver Swedbank att prisökningstakten på bostadsrätter är klart högre än motiverat i hela Stockholmsregionen. Detsamma gäller för Göteborgs stad.

De snitthushåll som i dag ger sig ut på bostadsrättsmarknaden i de två storstäderna har negativa marginaler, enligt banken. Priserna har enligt Swedbank blivit så höga att det inte finns utrymme för några ytterligare prisuppgångar.

”Det är lite soppatorsk på bostadsrätter i centrala lägen i Stockholm och Göteborg”, säger Jan Ihrfelt.

Enligt Swedbank kan man redan nu skönja effekterna av det amorteringskrav som kommer att införas i maj, även om det inte är samma rusning som i fjol då Finansinspektionen försökte införa ett amorteringskrav.

”Förra våren blev det lite panik, men nu ser vi en smygande effekt i stället. Det är det som börjar leta in sig i bostadspriserna”, säger Jan Ihrfelt.

”Jag tror att amorteringskravet kommer att få den effekt som man hoppades på, att vi får en inbromsning på marknaden men ingen krasch. Den stora variabeln framöver är räntan”, fortsätter han.

Swedbanks undersökning visar att villaköparna har betydligt starkare marginaler än bostadsrättsköparna. På samma sätt är köpkraften starka i mindre kommuner, där priserna ligger på betydligt lägre nivåer än i storstäderna.

Få bästa möjliga boränta - jämför bolån här! (Extern tjänst)

Tyck till