ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så vill M spara på migrationen

  • Anna Kinberg Batra. Foto: Claudio Bresciani/TT

Ordentliga besparingar kommer krävas framöver, bland annat avseende välfärden för personer med tillfälliga uppehållstillstånd. Men regeringen underskattar de utmaningar som hägrar, skriver Moderatledaren Anna Kinberg Batra och partiets ekonomisk-politiske talesman Ulf Kristersson på DN Debatt.

M-topparna nämner ökande budgetunderskott och bristande integration bland de stora utmaningar som Sverige står inför. Man anser att det krävs tydliga prioriteringar i de offentliga utgifterna för att kunna bryta det växande utanförskapet.

”Framför allt måste utvecklingen av migrations- och etableringskostnaderna, som väntas öka med 50 miljarder kronor fram till 2019, dämpas”, skriver Kinberg Batra och Kristersson.

Boendeformerna för unga vuxna som kommit som ensamkommande barn anses behöva fortsatt översyn, men man riktar även in sig på de med tillfälliga uppehållstillstånd.

”När regelverket nu läggs om bör den automatiska rätten för personer med tidsbegränsade uppehållstillstånd att få tillgång till olika välfärdstjänster och ersättningar ifrågasättas”, skriver duon.

Kinberg Batra och Kristersson anser att det inte kan vara en självklar del av det svenska samhällskontraktet att den som inte bor permanent i Sverige, och heller inte har arbetat här, ska ha samma tillgång till välfärdstjänster som den med permanent uppehållstillstånd, svenskt medborgarskap eller som genom arbete har kommit in i välfärdssystemet.

Även sjukfrånvaron vill man åtgärda. Bland annat genom att införa en ny karensdag vid den femtonde sjukdagen, och en återinförd tidsgräns i sjukförsäkringen.

”Men vi tror att fler åtgärder och bredare grepp kan komma att krävas”, skriver M-topparna.

Tyck till