ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så mycket får Annelie Nordström i fallskärm

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström meddelade i dag att hon avgår i samband med kongressen i maj. Enligt fackförbundets avtal får hon nu en fallskärm på strax över 2,1 miljoner kronor över tre år.

Sedan skandalen briserade förra veckan har närmare 10.000 medlemmar lämnat Kommunal. På onsdagen blev det för mycket. Förbundsordförande Annelie Nordström meddelade att hon kommer att avgå vid kongressen i maj.

"Jag vill be om ursäkt för de felaktigheter som har begåtts inom Kommunal. Från djupet av mitt hjärta, förlåt”, sa hon under en pressträff på onsdagen.

Det trygghetsavtal som omfattar hela Kommunals förbundsstyrelse, och som gav den tidigare förbundskassören Anders Bergström en fallskärm på drygt 2 miljoner kronor när han avgick förra veckan, bygger delvis på hur långt de har kvar till pensionen.

Den som har mer än fem år kvar till pensionen har rätt till 78 procent av den pensionsgrundande lönen, minus andra förvärvsinkomster, i 36 månader. Den som har mindre än fem år kvar till pensionen får samma andel av lönen fram till sin pensionsdag.

De senaste uppgifterna om Annelie Nordströms lön är ett drygt år gamla och på Kommunals pressavdelning kan man inte svara på om hon har fått någon löneförhöjning det senaste året. I vilket fall som helst tjänade hon 75.839 kronor i månaden.

Den i dag 59-åriga Annelie Nordström faller under ett av Kommunals nyare pensionsavtal och skulle gå i pension vid 65 års ålder. Det betyder att hon får 59.145 kronor i månaden i 36 månader innan avdrag. Totalt får hon alltså en fallskärm på strax över 2,1 miljoner kronor över tre år.

Annelie Nordström fyller 60 år i mitten av juli. Hade hon klamrat sig fast vid ordförandeposten fram till dagen efter sin födelsedag hade hon formellt mindre än fem år kvar till pensionen och skulle därför kunnat ha kammat hem samma månadslön i ytterligare två år. Därmed skulle hennes fallskärm ha svällt till närmare 3,4 miljoner kronor.

Men på en direkt fråga om hon ska avgå före eller efter sin födelsedag svarade Annelie Nordström att hon avgår före födelsedagen.

Uträkningen förutsätter att Annelie Nordström inte fått en löneförhöjning sedan februari 2015.

Tyck till