ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nästan 10.000 har lämnat Kommunal

  • Foto: TT

Totalt 9.600 medlemmar har nu begärt utträde ur Kommunal. Detta betyder att avhoppen tilltar. För LO betyder det att fjolårets historiska medlemsökning blev en kort parentes.

2015 var första gången på tio år som antalet medlemmar ökade i LO, med det största fackförbundet Kommunal i täten. Men skandalen som skakar Kommunal betyder att hela uppgången raderats ut.

LO-förbunden har sammantaget förlorat medlemmar varje år sedan 2006, enligt centralorganisationens årliga statistik – från cirka 1,8 miljoner medlemmar då till knappa 1,5 miljoner idag.

Siffrorna för 2015 är inte sammanställda men enligt en rundringning som tidningen Arbetet publicerade förra veckan utgjorde 2015 ett undantag med en medlemsökning på 9.707 personer i fjol netto.

Ett av de starkaste växande fackförbunden var Kommunal som ökade med 7.800 medlemmar i fjol.

Bara ett par veckor senare ser alltså hela den uppgången ut att vara utraderad, enligt nya siffror från Kommunal till TT: Totalt hade på onsdagen 9.600 medlemmar lämnat förbundet. Det är nästan dubbelt så många som i måndags och innebar att avhoppen tilltar.

Före skandalen uppdagades hade förbundet 521.000 medlemmar, enligt presstjänsten.

Medlemstappet innebär inte bara förlorade intäkter. I en intervju med DI på måndagen medgav LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att skandalen i Kommunal skadar facket i den pågående avtalsrörelsen.

”Det senaste halvårets debatt sedan vi fick många flyktingar har sett vi ett enormt tryck att få ner lägstalönerna. I det läget är den fackliga styrkan oerhört viktig. Vi behöver verkligen varje medlem i fajten”, sa han.

Trenden med krympande medlemsantal har rötter långt tillbaka i tiden. Inför 1 maj i fjol publicerade SVT siffror som visade att LO-fackens medlemsantal på knappa 1,5 miljoner anslutna var det lägsta antalet på 50 år.

Under tisdagen kom det avgångskrav mot Annelie Nordström från Kommunal i Norrbotten och mellersta Norrland. I tisdags valde chefsåklagare Alf Johansson som vid Riksenheten mot korruption att inleda en förundersökning mot utrikesminister Margot Wallström med anledning av att hon fått en hyresrätt av Kommunals ordförande Annelie Nordström.  

Kommunal håller en presskonferens klockan 16 i dag, onsdag. 

Tyck till