ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Larmet: "Läget värre än 2007"

  • Foto: TT
Det globala finansiella systemet har blivit farligt instabilt och står inför en lavin av konkurser som kommer att bli en prövning för den sociala och politiska stabiliteten.

Det sa William White, tidigare chefekonom vid BIS och numer verksam vid OECD, i en intervju med Daily Telegraph vid World Economic Form i Davos.

"Läget är värre än det var 2007. Vår makroekonomiska ammunition för att bekämpa nedgångar har i stort sett redan använts upp", sade han.

Han sade att skulder har fortsatt att byggas upp under de senaste åtta åren och nu i alla delar av världen har nått sådana nivåer att de kan orsaka skada. Han menade att det kommer att bli uppenbart i nästa recession att många av dessa skulder inte kommer att återbetalas, vilket kommer att bli otrevligt för många människor som tror att de äger tillgångar som är värda något.

William White tror att europeiska banker kommer att få göra stora nedskrivningar och att det kan bli tal om mycket stora kapitaltillskott.

Han sa att centralbankernas stimulanser i de utvecklade länderna, med kvantitativa lättnader och nollräntor, läckt ut till Asien och tillväxtmarknaderna och skapat kreditbubblor och stora dollarskulder där. Detta har gjort att skulderna i tillväxtländerna stigit kraftigt.

"Tillväxtmarknaden var en del av lösningen efter Lehman-krisen. Nu är de också en del av problemet", sa William White.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till