ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

1,3 miljoner skäl för Annelie Nordström att inte avgå

  • Foto: TT
Kritiken hopar sig runt Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström. Kan hon klamra sig fast vid posten fram till sommaren kan hon kamma hem 1,3 miljoner extra i fallskärm.

Sedan skandalen briserade förra veckan har närmare 10.000 medlemmar lämnat Kommunal. På tisdagskvällen gick Kommunals avdelning i mellersta Norrland ut med att de kräver Annelie Nordströms avgång samtidigt som avdelningen i Norrbotten vill att hela förbundsstyrelsen avgår.

Själv har Annelie Nordström hittills försvarat att hon sitter kvar med att hon känner stöd från sin organisation. Men förbundsordföranden har också ekonomiska incitament att hålla sig kvar på sin post. Överlever hon till mitten av sommaren kan hon nämligen få en 1,3 miljoner kronor större fallskärm.

Det trygghetsavtal som omfattar hela Kommunals förbundsstyrelse, och som gav den tidigare förbundskassören Anders Bergström en fallskärm på drygt 2 miljoner kronor när han avgick förra veckan, bygger delvis på hur långt de har kvar till pensionen.

Den som har mer än fem år kvar till pensionen har rätt till 78 procent av den pensionsgrundande lönen, minus andra förvärvsinkomster, i 36 månader. Den som har mindre än fem år kvar till pensionen får samma andel av lönen fram till sin pensionsdag.

De senaste uppgifterna om Annelie Nordströms lön är ett drygt år gamla och på Kommunals pressavdelning kan man inte svara på om hon har fått någon löneförhöjning det senaste året. I vilket fall som helst tjänade hon 75.839 kronor i månaden.

Den i dag 59-åriga Annelie Nordström faller under ett av Kommunals nyare pensionsavtal och ska gå i pension vid 65 års ålder. Det betyder att hon skulle få 59.145 kronor i månaden i 36 månader innan avdrag om hon avgår i dag. Totalt blir det en fallskärm på strax under 2,3 miljoner kronor över tre år.

Annelie Nordström fyller 60 år i mitten av juli. Klamrar hon sig fast vid ordförandeposten fram till dagen efter sin födelsedag har hon formellt mindre än fem år kvar till pensionen och kan därför kamma hem samma månadslön i ytterligare två år. Därmed sväller också hennes fallskärm till närmare 3,6 miljoner kronor.

Uträkningen förutsätter att Annelie Nordström inte fått en löneförhöjning sedan februari 2015.

Annelie Nordström har meddelat att hon inte har några planer på att avgå innan Kommunals kongress i maj. Frågan är om den kritiserade förbundsordföranden klarar sig längre än så och därmed räddar den stora fallskärmen eller om hon får nöja sig med en mindre.

Tyck till