ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Iran: Saudiarabien får betala dyrt

  • Foto: Ebrahim Noroozi/TT, Khalid Mohammed/TT

Saudiarabien har avrättat 47 personer, däribland den shiamuslimske religiösa ledaren Nimr al-Nimr. Det har lett till hård kritik från shiamuslimska fästen runt om i världen, bland annat från Iran som säger att Saudiarabien ska få betala dyrt.

"Brottet att avrätta al-Nimr är del av ett kriminellt mönster hos den här förrädiska familjen (kungafamiljen i Saudiarabien). Jag väntar mig att den islamiska världen reagerar högljutt och fördömer den ökända regimen så mycket den kan", säger den iranske inflytelserika ayatollan Ahmad Khatami, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Irans utrikesdepartement kommer Saudiarabien att få "betala dyrt" för avrättningen av al-Nimr, rapporterar statlig iransk tv. Departementets talesperson anklagar också Saudiarabien för att stödja "terrorister" och sunniextremister medan kritiker i landet "avrättas och förtrycks", enligt statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

Vad Irans varning till Saudiarabien betyder är svårt att säga, enligt Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi.

"Men det ökar spänningarna. Det har funnits försök att åstadkomma en utjämning här, med kontakter mellan Teheran och Riyad. Nu fryser man väl det ett tag", säger han till TT.

Nimr al-Nimr var en stark kritiker av den saudiska regimen och greps 2012. Den shiamuslimska minoriteten i Saudiarabien upplever sig marginaliserad och diskriminerad och al-Nimr beskrivs som en ledande figur i de protester som utbröt i de södra delarna av landet 2011.

Jan Hjärpe är inte förvånad över att Saudiarabien genomförde avrättningen av al-Nimr. Det skulle vara svårt för den saudiska ledningen att gå emot ett domstolsutslag, säger han.

"Man baserar sin legitimitet på anspråket att representera den sanna uttolkningen av islamisk rätt. Om man då underkänner det som sagts av vad som ses som en kompetent wahhabistisk domstol förlorar man ju legitimitet".

"Saudiarabien brukar markera att man inte tar hänsyn till utländska önskemål. Man är så att säga fånge i sin egen propaganda".

Fördömningarna från shiamuslimer duggar tätt från flera håll. I Bahrain uppges polis avlossat tårgas mot människor som deltog i en protest mot avrättningen. De Iranstödda Huthirebellerna i Jemen är också kritiska, och nyss meddelade den saudiledda alliansen som flygbombar rebellmål i Jemen att vapenvilan där är över.

Nimr al-Nimrs bror säger att han hoppas att reaktionerna blir fredliga.

"Det är nog med blodspillan", säger Mohammed al-Nimr till Reuters.

De 47 personer som avrättats har förklarats skyldiga till terrorism, enligt ett uttalande från det saudiska inrikesdepartementet. De flesta anklagas för inblandning i en serie attacker som ska ha utförts av al-Qaida mellan 2003 och 2006, enligt uttalandet. al-Nimrs brorson Ali al-Nimr, som 17 år gammal också greps vid protesterna, finns inte med på listan över avrättade.

Förra året avrättades minst 157 människor i Saudiarabien, en stor ökning från 2014 då motsvarande siffra var 90.

Tyck till