ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Wallström jämförs med Juholt

Bostadsaffären med Kommunal är inte den första. Utrikesminister Margot Wallström hamnade i blåsväder redan 1988 när hon anklagades för att smita före i bostadskön. Nu jämför experten med Juholt-affären.

På tisdagen kom beskedet från chefsåklagaren Alf Johansson att Riksenheten mot korruption inleder en förundersökning av bostadsaffären mellan Kommunal och Margot Wallström.

Juristen Thorsten Cars, som är expert på korruption, vill inte spekulera i sannolikheten att åklagaren går vidare och väcker åtal.

”Att inleda en förundersökning är ovanligt och det är ännu mer ovanligt att det leder till åtal och fällande dom”, säger han.

Margot Wallström är den i särklass mest erfarna ministern i Stefan Löfvens regering och har dessutom högst förtroendesiffror av statsråden.

Enligt Peter Santesson, opinionschef på Demoskop, är det ännu för tidigt att bedöma hur förtroendet kommer att påverkas.

”Margot Wallström är en förtroendestjärna. Siffrorna kan gå ned, men det är inte säkert. Förtroendet för henne har varit ganska robust över tid”, säger han.

Samtidigt rapporterade Svenska Dagbladet på tisdagen att bostadsaffären med Kommunal inte är den första för Margot Wallström.

Redan 1988, som civilminister, anklagades hon för att smita före i bostadskön. Den gången sedan hon fått en lägenhet i Gamla stan i Stockholm av statliga Byggnadsstyrelsen.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, anser att bostadsaffären är besvärande för regeringen. Risken för Margot Wallström är att det blir en följetong, där hon under en längre tid framöver tvingas svara på frågor om lägenhetsaffären.

”Man kan jämföra med Juholt-affären, som blev extremt stormig”, säger Jonas Hinnfors.

Den tidigare S-ledaren anklagades till en början för att ha tagit emot felaktiga hyresbidrag från riksdagen, men förundersökning mot honom lades senare ned.

Däremot blev Håkan Juholt kraftigt politiskt försvagad vilket gjorde att han till slut tvingades lämna sitt uppdrag.

Jonas Hinnfors tror att nyckeln för Margot Wallström är hur det egna partiet och statsminister Stefan Löfven agerar.

”Carl Bildt klarade sig igenom flera stormar, men han backades hela tiden upp av det egna partiet. Det gjorde inte Håkan Juholt, och då kan man falla ganska fort”, säger han.

Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor, anser att alla kort nu måste upp på bordet. Enligt henne råder det inget tvivel om att lägenheten från Kommunal ska ses som en förmån.

”Att man får gå före i en kö eller att man får en lägenhet, det kan absolut falla inom ramen för vad lagstiftaren ser som en muta”, säger hon.

Enligt Thorsten Cars krävs inga bevis för uppsåt för att det ska handla om ett mutbrott. Det räcker med att det finns en risk för att mottagaren i framtiden ska fatta beslut som kan gynna givaren.

”Det är väldig låg bevisning som behövs”, säger han.

På vilket sätt skulle Margot Wallström kunna fatta beslut som berör Kommunal?
”Ett statsråd ingår i ett kollektiv i regeringen, då kan det tänkas att hon inom regeringen kan verka för att exempelvis en ny lagstiftning utformas på ett sätt som gynnar förbundet”, säger Thorsten Cars.

Tyck till