ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Riksbanken bör få nytt inflationsmål"

  • Mervyn King och Marvin Goodfriend har granskat Riksbankens arbete – och de riktar skarp kritik mot både direktionen och politikerna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Gör om inflationsmålet och sätt snabbt ned foten kring ansvaret för finansiell stabilitet. Det är huvudförslagen från tungviktarna King och Goodfriend som riktar skarp kritik åt flera håll.

Riksbanken bör ges utrymme att ta mer än två år på sig för att uppnå inflationsmålet 2 procent, om skälen för det kan försvaras offentligt.
Det anser professor Marvin Goodfriend från Carnegie Mellon University, och Mervyn King, tidigare brittisk centralbankschef, som har synat Riksbankens prestationer 2010–2014.

”Efter den stora chock som finanskrisen har inneburit är två år en för kort horisont”, säger Mervyn King.

”De senaste fem åren har det blivit tydligt att världsekonomin har befunnit sig i ett chocktillstånd. Att föra tillbaka inflationen till 2 procent har inte bara varit orimligt, det har varit omöjligt, trots extrem penningpolitik.”

Hur påverkar det trovärdigheten att justera inflationsmålet när Riksbanken inte lyckats nå det?
”Trovärdighet bygger på ärlighet. Det är ingen idé att låtsas att världen inte har förändrats. Riksbanken bör få möjlighet att säga: ’Just nu kan vi inte nå målet inom två år utan att destabilisera hela ekonomin’.”

Under perioden lade Riksbanken för optimistiska prognoser och direktionsledamöterna såg enögt på de egna prognoserna. Därför var Riksbanken senfärdig med att sänka räntorna, framför allt 2013, anser utredarna.

”Prognoserna målade länge upp överdrivet positiva utsikter för euroområdet och överdrivet höga förväntade räntor i omvärlden, som också skiljde sig från marknadens. Detta hade direktionsmedlemmarna all möjlighet att resonera kring. Men det gjorde de inte, att döma av mötesprotokollen”, säger Marvin Goodfriend.

Utredarna riktar också en känga till politikerna, som har dröjt med att klarlägga ansvaret för finansiell stabilitet.

”Regeringen velade betänkligt i de här frågorna. Det har varit till skadligt för Riksbankens arbete och är grunden till periodens motsättningar inom direktionen om penningpolitikens mål och medel”, säger Mervyn King och syftar på reservationerna mot räntesättningen från tidigare vice riksbankscheferna Lars EO Svensson och Karolina Ekholm.

Nu är det bråttom att riksdagen ger Finansinspektionen, FI, makt och verktyg att agera självständigt mot till exempel skenande bolån. Samtidigt kan Riksbanken ”omöjligt” frånsäga sig allt ansvar för stabiliteten, enligt utredarna som föreslår ett nytt samråd för Riksbanken och FI.

Tyck till