ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

LO: Rädda kärnkraften

Regeringen måste lägga om energipolitiken för att rädda kärnkraften. Det kräver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och som även slår ett slag för byggandet av nya reaktorer.
Även Jacob Wallenberg vill se bättre förutsättningar för kärnkraften.

Trycket på regeringen i kärnkraftsfrågan ökar allt mer efter att Di i början av januari avslöjade att samtliga svenska reaktorer hotas av avveckling.

På måndagen fick energiminister Ibrahim Baylan ta emot ett protestbrev från basindustrins intresseorganisation SKGS där man kräver att regeringen redan i vårbudgeten avskaffar effektskatten, som regeringen höjde så sent som i augusti förra året.

På väg till Davos varnar Jacob Wallenberg, ordförande för Investor, för konsekvenserna av den förda politiken.

”Det är oacceptabelt. Vi måste ha förutsättningar som gör att ägarna inte de facto bestämmer sig för att lägga ned kärnkraften”, säger han.

Han poängterar samtidigt att regeringens energikommission måste få ha sin gång och att dess resultat inte bör föregripas.

Ska effektskatten bort?
”Om det är det som krävs.”

Regeringen pressas även av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, som anser att signalerna från kärnkraftsindustrin måste tas på största allvar.

”Det är ett väldigt akut läge”, säger han.

”De elöverskott vi har i dag gör att vi kan klara oss utan de fyra äldsta reaktorerna, men det går inte att avveckla sex reaktorer till utan att det får mycket allvarliga konsekvenser för vår konkurrenskraft.”

Karl-Petter Thorwaldsson går så långt som att öppna för direkta subventioner.

”Bara marknadslösningar kommer inte hålla. Här måste politiken finnas med för att hjälpa till”, säger han utan att vilja precisera vilken typ av subventioner det skulle kunna handla om mer än att skatterna är en del.

LO-basens höjda tonläge i kärnkraftsfrågan stannar dock inte vid att de befintliga reaktorerna ska räddas.

Karl-Petter Thorwaldsson bjöd nyligen in de ledande nukleära forskarna i Sverige för ett samtal och anser att regeringen även bör hålla dörren öppen för byggandet av nya reaktorer och tycker att den fjärde generationens kärnkraftsteknik är mycket intressant att titta på.

”En stor fördel med den tekniken är att man använder redan använt kärnbränsle igen. Det här ligger 10–15 år framåt i tiden, men är fullt realistiskt. Jag tycker inte man ska stänga den dörren”, säger han och önskar att mer pengar läggs på forskningen inom området – där Sverige redan ligger långt fram.

Även Jacob Wallenberg anser att den nya tekniken behöver utredas.

Lars G Nordström, ordförande för Vattenfall, är mer skeptisk.

”Kärnkraftsmatchen är redan spelad. Det blir ingen ny kärnkraft, det sa jag redan för ett par år sedan.”

Han kommenterar nu även det pressade läget för bolagets kärnkraft.

”Om läget förblir oförändrat blir det företagsekonomiskt tokigt att driva reaktorerna vidare.”

Hur viktig är effektskatten?
”Den är viktig på marginalen, om den försvinner blir lönsamheten en annan”, säger Lars G Nordström och tillägger att även betalningarna till kärnavfallsfonden bör vägas in.

Tyck till