ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Länderna som tjänar på att stoppa oljeproduktionen

Världens dyraste oljeproduktion hittas i Storbritannien, Brasilien och Kanada. Men även om Mellanöstern fortfarande har de lägsta produktionskostnaderna kräver regeringarnas budgetar ett betydligt högre oljepris än dagens.

På tisdagen väntas den brasilianska oljejätten Petrobras styrelse meddela besparingar som skulle kunna påverka så mycket som en tredjedel av bolagets drygt 81.000 anställda enligt lokala medier.

I bakgrunden hägrar den stora korruptionsskandal som skakat oljebolaget de senaste åren. Men det handlar också om en enkel ekvation – den brasilianska oljan är bland världens dyraste att producera.

I en sammanställning av de oljepriser som krävs för att oljeproducenter ska kunna klara lönsamheten, det så kallade break even-priset, från Swedbank hamnar Brasilien i topp. Här krävs ett oljepris på närmare 50 dollar per fat för att bolagen inte ska blöda pengar. Anledningen är att den dyra djupshavsborrningen står för över 90 procent av den brasilianska oljeproduktionen.

Bolag som är verksamma i Storbritannien och Kanada ligger också illa till. Här krävs ett oljepris på strax över 50 respektive 40 dollar i snitt. Kanadas oljereserver är stora men består av så kallad oljesand som är dyr att utvinna och dessutom politiskt kontroversiell eftersom den genererar större koldioxidutsläpp än konventionell olja.

För Storbritanniens del stavas det höga lönsamhetspriset gamla reserver. Den brittiska Nordsjöoljan är betydligt dyrare än sin norska motsvarighet, där det räcker med strax över 35 dollar fatet i snitt för att bolagen ska klara sig.

”Norge har ju hittat ganska stora fyndigheter det senaste decenniet”, säger Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar. ”Det har också varit väldigt stora nyinvesteringar som har kunnat hålla nere produktionskostnaderna.”

Billigast är oljan fortfarande i Mellanöstern. I Kuwait och Saudiarabien krävs så låga oljepriser som drygt 10 dollar för att produktionen ska vara lönsam och det är inte mycket högre i Iran och Irak. Även Ryssland ligger lågt med ett genomsnittligt lönsamhetspris på under 20 dollar. Men ländernas regeringar förlitar sig i betydligt högre utsträckning på oljeintäkter för att få ihop budgeten.

”Även om produktionskostnaderna är låga i Mellanöstern så har man en offentlig budget att ta hänsyn till och där et vi att det krävs ett högre oljepris för att den ska gå ihop”, säger Jörgen Kennemar.

Det priset kommer att ligga på 96 dollar per fat i Saudiarabien under 2016 enligt Internationella valutafonden. Även Algeriets och Omans budgetar kräver ett oljepris på över 90 dollar fatet medan Iran och Irak klarar sig på 70 respektive 76 dollar per fat. Kuwait slipper underskott vid 52 dollar per fat, visserligen lågt i regionen men betydligt högre än dagens oljepriser på drygt 30 dollar.

Jörgen Kennemar säger att de amerikanska skifferoljeproducenterna överraskat de senaste åren. Genom tekniska framsteg har det genomsnittliga lönsamhetspriset snabbt kapats. I Swedbanks sammanställning landar det på samma nivå som Norges men andra bedömare tror att det genomsnittliga oljebolaget i USA klarar sig på drygt 30 dollar.

En förklaring är att de amerikanska produktionsanläggningarna är mer flexibla än stora oljeplattformar, vilket är en stor fördel i ett land där produktionskostnaderna varierar stort mellan de olika oljefälten.

”Det här är ganska små enheter som snabbt kan förflyttas till delar av landet där det finns god tillgång på skifferolja”, säger Jörgen Kennemar.

JÄMFÖR PRIVATLÅN. Hitta bästa räntan här! (Extern tjänst)

Tyck till