ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kungen av Rinkeby köpte SCA:s lyxplan

  • SKILDA VÄRLDAR. D Carnegies hyresgäster i Rinkeby lever ett helt annat liv än bolagets ägare Mikael Andersson. Foto: Jack Mikrut

  • TJUSIG ADRESS. På fashionabla Avenue de Princesse Grace vid havet i Monte Carlo har Mikael Andersson sin officiella adress. Foto: Åserud, Lise

  • DOLDIS. Mikael Andersson förekommer sällan på bild. Ett undantag är Stendörrens årsredovisning där han syns bland styrelseledamöterna.

  • OMSKRIVET PLAN. Kvalitena köpte nyligen flygplan av typen Falcon 7X från SCA och Sandvik.

D Carnegie har lånat miljarder för att köpa bostäder i Sveriges slitna miljonprogram – samtidigt lever huvudägaren lyxliv med snabba båtar och jetplan.
Nyligen lånades ytterligare en halv miljard för att köpa SCA:s privatjet.

Från Strandvägen 5A i centrala Stockholm styr Mikael Andersson, 44 år, över ett imperium med fastigheter för 20 miljarder kronor.

Här ligger det anonyma bolaget Kvalitena som är huvudägare i bostadsbolaget D Carnegie & Co med hyreshus för över 12 miljarder kronor i miljonprogrammets förorter som Rinkeby och Husby.

Det är en helt annan värld än Monaco och fashionabla Avenue de Princesse Grace 11 i Monte Carlo, som är Mikael Anderssons officiella adress sedan många år. Enligt Skatteverket flyttade han ut 2001, ändå vittnar flera Di-källor om att han ofta syns i Sverige och på Strandvägen i Stockholm.

Hans kompanjon sedan över 20 år tillbaka är Claes Wollter som äger 10 procent av aktierna i Kvalitena och sitter i styrelsen. Mikael Andersson kontrollerar resterande 90 procent, men han har själv inte någon officiell roll i bolaget. Ändå är det han som är hjärnan i bolagets affärer, uppger flera källor för Di.

”Ja, han är mest aktiv”, konstaterar Claes Wollter och bekräftar ägarbilden.

Du är själv delägare – du har 10 procent och han har 90 procent?
”Ja, det stämmer.”

Få utanför en mindre krets i fastighets- och bankvärlden känner till Kvalitena och vem som står bakom bolaget.

Därför är det inte så konstigt att det passerade obemärkt när SCA och Sandvik för ett par månader sedan sålde sitt skandalomsusade flygbolag Bromma Business Jet till Kvalitena som samtidigt tog upp ett obligationslån på 600 miljoner kronor för att finansiera flygplansaffären.

Kvalitena kompletterade därmed fastigheterna i miljonprogrammen med två nya privatjet av modellen Falcon 7X. Allt för lånade pengar.

”Jag är inte insatt i det, jag satt inte med och röstade i den frågan”, säger Claes Wollter, och verkar måttligt road:

”Jag vill inte argumentera emot mina egna kompisar i bolaget, men jag tycker att flygplan, båtar och bilar förlorar man alltid pengar på.”

Enligt uppgift till Di ska Mikael Andersson redan under förra våren ha köpt ett första privatplan i USA för nära 100 Mkr. Nu har han alltså tre plan i flottan.

Di har sökt honom för en kommentar, utan framgång. Han är en extrem doldis i näringslivet, men hans intresse för dyra bilar och båtar är omtalat i fastighets- och finanskretsar. Utanför kontoret på Strandvägen syns ibland hans Maybach, en lyxsedan för 2 miljoner kronor.

På 20 år har Mikael Andersson alltså skapat ett av Sveriges största fastighetsimperier med hjälp av rekordlåga räntor och hungriga banker.

I detta finansiella drivhusklimat har till exempel Danske Bank, Deutsche Pfandbriefbank, Handelsbanken, HSH, Nykredit, SBAB och Swedbank lånat ut nära 7 miljarder kronor bara till D Carnegie. Ovanpå det kommer obligationslån som bankerna har hjälpt till med.

Kvalitenas aktier i D Carnegie – 26 procent av kapitalet och 43 procent av rösterna – är nu värda över 1,1 miljard kronor. Claes Wollter, 73 år, är mycket nöjd med affärerna och tillskriver Mikael Andersson framgångarna.

”Jag känner honom väl och vet hur han fungerar – och han har en bra känsla”, säger Claes Wollter.

Hur hittade ni varandra?
”Branschen är inte så stor. Det är stor åldersskillnad mellan oss, jag kunde göra en insats när det gäller vissa parter som inte accepterade ungdomar.”

Hur då menar du?
”Rent generellt kan man säga att banker är skeptiska till ungdomar när det gäller höga belopp.”

Tyck till