ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Krisen i Brasilien blir bara värre

  • Dilma Roussef och Lisa Alexandersson. Foto: AP/Nordea
Den brasilianska ekonomin sjunker allt djupare, vilket får Nordea Markets att sänka sina BNP-prognoser ordentligt. Till följd av de senaste månadernas utveckling räknar man nu med fortsatt recession under 2016.

Det nuvarande läget är delvis en konsekvens av den politik som förts under de senaste åren, då de höga råvarupriserna möjliggjort en hög tillväxt.

”Under den perioden har de inte gjort de strukturella åtgärderna de har behövt göra för att tillväxten skulle kunna vara hög även framåt. När råvarupriserna faller så kommer de problemen fram”, säger Lisa Alexandersson, tillväxtmarknadsanalytiker på Nordea Markets med inriktning på Sydamerika.

Nu sänker banken sin BNP-prognos för året till -3,0 procent, från 0,1 procent som man räknade med i september.

”Då trodde vi inte att det var en så djup recession, så det är en ganska ordentlig sänkning. Även för 2015 sänker vi utsikterna från -2,5 procent i september till -3,7 procent.”

Landet lider av ett mycket lågt förtroende, såväl avseende företag som konsumenter. Under de senaste åren har det rasat till följd av fortsatt hög inflation, höjda räntor och korruptionsskandalen rörande det statliga oljebolaget Petrobras.

”President Dilma Rousseffs förtroende har dessutom minskat kraftigt. Hon vann ganska precis i det förra valet, och hennes stöd har bara sjunkit sedan dess. Det är nere kring 10 procent, vilket är väldigt lågt”, säger Alexandersson.

En stor del av ansvaret för det rådande läget anses ligga på Rousseffs axlar, i och med hennes hantering av ekonomin under sin första mandatperiod. Då spenderades väldigt mycket pengar och landets centralbank, Banco Central do Brasil, hade inte den självständighet som den borde ha, vilket ledde till få inflationsåtgärder.

”Nu behöver man vidta alla de här åtgärderna, när man redan är i en väldigt djup recession. Normalt sett skulle ett land i det här läget se till att stimulera ekonomi, genom räntesänkningar och att regeringen spenderar mer, men det går inte i Brasiliens fall. Man behöver åtstramningar.”

Såväl Fitch som Standard & Poor’s har nedgraderat Brasiliens kreditbetyg och Lisa Alexandersson konstaterar att det tredje stora kreditinstitutet, Moody’s, med största sannolikhet kommer att göra detsamma under de kommande månaderna.

”Det är många problem som går emot ekonomin nu, och det är svårt att se någon ljuspunkt. Vi tror att både investeringar och privatkonsumtion kommer att fortsätta minska framöver, och det behövs nog en stabilisering av råvarupriserna för att få en positiv chock som kan få igång ekonomin igen.”

Men det finns en risk för att de efterlysta åtstramningarna rinner ut i sanden, och att regeringen i stället drar sig åt en mer populistisk hantering av problemet. Den förre finansministern, Joaquim Levy, lyckades införa en del åtgärder när han tillträdde i början av fjolåret. Hans stöd i landets kongress har dock varit begränsat, och uppbackningen från president Rousseff började också minska, varpå han valde att avgå i december.

”Man har hela tiden försökt avsätta Rousseff, så hon har nog varit fokuserad på att få mer stöd av den vänsterinriktade delen av kongressen. De är inte så glada i att man gör de här åtstramningarna”, säger Alexandersson.

Den nytillträdde finansministern Nelson Barbosa är mer vänsterorienterad, och väntas dra ned på åtstramningstakten oavsett vad han säger offentligt. I december lyckades dessutom presidenten få igenom en sänkning av årets budgetmål, vilket kan tolkas som att hon inte tar det lika allvarligt som tidigare, den dystra utvecklingen till trots.

”Skulle man sätta nolltillväxt på alla kvartalen 2016 så har vi ett överhäng på -2,0 procent i tillväxt, då den ekonomiska aktiviteten var så negativ i slutet av det senaste året. Vi ser negativ tillväxt även i de första kvartalen, vilket får våra BNP-prognoser att landa på -3,0 procent för året”, säger Lisa Alexandersson.

Tyck till