ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Electrolux i topp på prestigefylld lista

 • Jonas Samuelson, som tillträder som vd för Electrolux den 1 februari. Foto: TT

Tio av de mest hållbara bolagen i världen finns i Sverige. Och Electrolux är bäst i klassen. Det visar kapitalförvaltningsbolaget Robecosams årliga lista över världens mest hållbara företag.

Enligt kapitalförvaltningsbolaget Robecosam, som fokuserar på hållbara investeringar, finns över hälften av världens mest hållbara bolag i Europa. Det visar deras årliga lista över världens mest hållbara företag som publiceras i dag.

Robecosam ligger bakom Dow Jones hållbarhetsindex och analyserar hållbarhetsarbetet i världens största börsnoterade bolag.

Analyserna har gjorts sedan 1999 och Robecosam har en av världens största databaser över hållbara företag. Det har gjort hållbarhetslistan prestigefylld; En placering nämns ofta i årsredovisningen och kan i vissa fall påverka företagsledningens bonus, enligt Robecosam.

En av de stora händelserna på årets lista är att BMW återfår guldplaceringen inom bilindustrin. Anledningen är utsläppsskandalen inom Volkswagen som har gjort att bolaget inte längre finns med på listan.

Bäst betyg bland de svenska bolagen får Electrolux som får hemelektronikbranschens guldmedalj.

"Vi jobbar allt mer med de etiska och sociala frågorna. Under 2015 har vi utvecklat arbetet som omfattar hela organisationen. Vi har en gedigen förankring i företaget och ledningen", säger Henrik Sundström, hållbarhetschef på Electrolux.

Elektronikbranschen är den enskilda bransch som har förbättrat sitt hållbarhetsarbete mest under 2015 jämfört med tidigare år.

H&M är ett annat svenskt bolag som finns med på listan, och som anser att hållbarhet är affärsmässigt viktigt, enligt Anna Gedda, hållbarhetschef på H&M.

"Att jobba med hållbarhet är en självklarhet för oss. Det är en förutsättning för att vi ska kunna växa i framtiden. Med vår storlek och vårt inflytande har vi möjlighet att påverka på sätt som mindre företag inte alltid kan göra", säger hon.

Tjänsteföretaget Sodexo har gjort sig känt för hållbarhet. De får branschens guldmedalj och är därmed ledande på området.

"Det känns roligt att få utmärkelsen. Det handlar om ansvarsfullt företagande som är Sodexos grundbult", säger Azita Shariati, vd för Sodexo Sverige.

Den finsksvenska papperskoncernen Stora Enso har arbetat aktivt med hållbarhet sedan 2014 när det uppdagades att bolaget hade barnarbete i leverantörskedjan i Pakistan. Nu får bolaget skogs- och pappersbranschens silvermedalj.

Astra Zeneca, som har både brittiska och svenska ägare, finns med på listan och får en bronsplacering inom läkemedelsbranschen. Två klädföretag som kvalar in på listan är lyxvarumärket Burberry och sportvarumärket Adidas.

Antalethållbara företag per region:

 1. Europa: 203
 2. Asien-Stillahavsregionen: 116
 3. Nordamerika: 87
 4. Tillväxtmarknader: 58

 Förbättringinom bransch (2014 – 2015)

 1. Elektronisk utrustning och likartade instrument + 6.3%
 2. Hotell, semesteranläggningar och kryssningsföretag + 5.6%
 3. Handelsföretag och distributörer + 5.4%
 4. Kol och andra förbrukningsbara bränslen + 3.0%
 5. Kommersiella tjänster och förnödenheter + 2.8%

Svenska bolag och deras ställning på Robecosams hållbarhetslista:

 • Atlas Copco
 • Electrolux – Guldmedalj (bäst i sin bransch), "Ledande" och "Rör sig framåt"
 • H&M – "Rör sig framåt"
 • Modern Times Group (MTG)
 • Sandvik
 • Skandinaviska Enskilda Banken (SEB)
 • SKF
 • Stora Enso - Silvermedalj
 • SCA – Silvermedalj (näst bäst i sin bransch) och "Rör sig framåt"
 • Swedbank
 • Volvo

Här kan du se hela listan.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till