ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Dr Doom hånar Kinas BNP

  • Marc Faber. Foto: Joey Abrait

Tisdagsmorgonen bjöd på en diger statistikskörd från Kina som fick de asiatiska börserna på gott humör. Den ständige pessimisten Marc Faber ställer sig dock tveksam till den officiella statistiken.

Huvudnumret i tisdagens kinesiska statistiksalva var BNP-utfallet för det fjärde kvartalet 2015. Tillväxten landade på 6,8 procent jämfört med samma period i fjol vilket enligt Reuters var i linje med analytikernas förväntningar.

För hela 2015 landade tillväxten på 6,9 procent vilket var i linje med regeringens mål på 7 procent men den lägsta siffran sedan 1990.

En person som dock ställer sig skeptiskt till siffran är Marc Faber, även känd som Dr Doom, som ger ut rapporten The Gloom, Boom & Doom Report.

”En ekonomi är väldigt komplex och du har vissa sektorer som expanderar och vissa som krymper. Min känsla är att ekonomin som bäst växer med cirka 4 procent per år men det kan vara lägre”, säger Marc Faber till CNBC.

Kinas BNP-siffror möts relativt ofta av en viss skepsis och Marc Faber menar att det finns andra indikatorer som ger en bättre bild.

”Det finns många indikatorer och några av dem är faktiskt tillförlitliga. Om man tittar på till exempel import och export från Taiwan och Sydkorea till Kina får du känslan av att ekonomin faktiskt är ganska svag”, säger Marc Faber till CNBC.

Marknaden mottog dock siffrorna med glada miner. Shanghaibörsen steg med 3,2 procent medan Shenzhens uppgång landade på 3,6 procent. Även övriga börser i regionen visade upp gröna siffror.

"Marknaden hade prisat in betydligt sämre än så. Marknaderna har stor oro över Kina. Detta visar att Kina inte fallit samman", sa Nader Naeimi, Sydney-baserad marknadsstrateg vid AMP Capital, till Bloomberg News.

Tyck till