ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wallströms hyresavtal inte giltigt

  • Margot Wallström skrev på ett hyreskontrakt som inte är giltigt. Foto: TT

Utrikesminister Margot Wallströms hyresavtal är inte giltigt. Flera avgörande detaljer saknas i kontraktet.
"Det ser lite torftigt ut och uppfyller inte definitionen av ett hyresavtal", säger hyresrådet Carl Rydeman till TT.

TT har tagit del av det hyresavtal som utrikesminister Margot Wallström (S) och Kommunal tecknat angående lägenheten i centrala Stockholm som Wallström erbjöds av Kommunal.

I kontraktet framgår att lägenheten är direkt knuten till hennes tid som utrikesminister, något som bekräftas från såväl utrikesministerns pressekreterare liksom Kommunals pressjour.

"Dock finns en rad oklarheter med handlingen", påpekar Carl Rydeman, hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden.

"För att det ska vara ett hyresavtal måste ett objekt framgå, tillträdesdag och även att det utgår hyra liksom hur mycket den är på", säger Carl Rydeman.

Att adressen saknas är på grund av säkerhetsskäl. Däremot saknas övriga uppgifter i originalet som är nödvändiga.

Det här pappret utgör inte ett hyresavtal. Det här är inte ett hyresavtal eftersom det inte finns ett objekt och ingen hyra.

Kontraktet är undertecknat av Wallström och en kanslist på fackförbundet Kommunal den 18 april 2015. Då hade Wallström varit utrikesminister sedan den 3 oktober året innan.

Under rubriken "överenskommelse" anges i kontraktet:

"Vi kommer härmed överens om att hyresgästen inte ska ha rätt till förlängning av hyresavtalet/boendet om hyresvärden begär att avtalet ska upphöra och anger följande orsak. Om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl."

Carl Rydeman påpekar här ännu en felaktighet:

"Det går inte att avtala bort besittningsskyddet på ett annat sätt än genom en separat handling. Det står i paragraf 45a i hyreslagen. Det kan alltså inte föras in i hyreshandlingen vilket man till synes gjort här."

Kommunals pressavdelning bekräftar dock för TT att handlingen är den enda som existerar.

Samma bild, att uppgörelsen om besittningsskyddet inte gäller, ger Jessika Otterheim, handläggare på Hyresnämnden.

”Normalt sett är det här är en sådan överenskommelse som ska stämplas och godkännas av hyresnämnden”, säger hon.

”Det var faktiskt någon som ringde mig i fredags och bad mig söka på Margot Wallström och jag kunde inte hitta henne”, fortsätter hon.

Så den här överenskommelsen gäller inte?
”Nej, såvida hon inte kan visa upp ett papper där den här stämpeln från Hyresnämnden med ett godkännande finns. Men som sagt, jag kunde inte hitta det”, säger Jessika Otterheim.

Även formuleringen i överenskommelsen att kontraktet ska upphöra ”om hyresgästen slutar sin anställning eller annat likvärdigt skäl”, får underkänt.

”Annat likvärdigt skäl låter väldigt luddigt. Vad är ett likvärdigt skäl? Antingen förlorar man sin anställning eller inte”, säger Jessika Otterheim.

Tyck till