ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Stockholmsbörsen: Ericsson höll ångan uppe

Stockholmsbörsen stängde måndagshandeln marginellt nedåt och en bra bit från toppnoteringen som sattes i den inledande handeln.

Utvecklingen var starkare än på de ledande börserna i Europa samtidigt som oljan backade vidare. Någon vägledning från landet i väst fick handlarna inte då Wall Street var helgstängt.

OMXS30 stängde 0,1 procent högre vid nivån 1.306 efter att ha varit upp 1,3 procent som mest. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till drygt 14 miljarder kronor.

Ericsson var den största bidragsgivaren till att det svenska storbolagsindexet höll sig på plus efter att aktien stängt 2,9 procent högre.

Nordea har höjt sin rekommendation för Ericsson till köp från behåll och är av åsikten att den svenska telekomjätten har större potential att höja lönsamheten än konkurrenten Nokia.

"Ericsson känns väldigt billig mot sin huvudkonkurrent", sade Nordeas Ericsson analytiker Martin Nilsson till Nyhetsbyrån Direkt. Åt andra hållet gick Nokia som backade 2 procent.

Priserna på både koppar och zink steg trots ett trist klimat i råvarusektorn där oljan tidvis backade till nya lägstanoteringar. Boliden hade således metallerna med sig och ökade 1 procent vilket också gällde för Lundin Mining som stängde 1,1 procent högre. Nere på kontinenten syntes en tristare utveckling generellt för råvarubolagen med exempelvis BHP Billiton på minus 1 procent i London.

Oljan, som varit i centrum den senaste tiden, fortsatte att dra till sig uppmärksamhet med ett volatilt pris som vid svensk börsstängning låg på minus. Sanktionerna mot Iran har upplösts och Opec släppte runt lunchtid en månadsrapport där båda händelserna gav svängningar. Relaterade aktier på minus var Lundin Petroleum som tappade 1,4 procent, Africa Oil 2,6 procent medan Enquest var ned över 4 procent.

Ständigt aktuella Fingerprint orkade inte behålla sin inledande uppgång utan stängde lätt på minus. Aktien var som så många gånger tidigare den mest handlade på Stockholmsbörsen, efter en omsättning som låg strax över miljarden.

En rejäl återhämtning syntes i Sensys Gatso som rusade 15 procent. Det var den första stängningen på plus under 2016 för bolaget, som säljer trafiksystem, vars aktiekurs rasat 30 procent sedan årsskiftet.

I det till synes lugna börsklimatet fick Börsveckans köprekommendationer tydliga genomslag. Dedicare, Ework, MQ, Nobina och DGC One steg samtliga tydligt där den sistnämnda drog det längsta strået med plus 7 procent.

På temat rekommendationer var det blandad giv i Bila där Dagens Industri rekommenderade sälj medan Börsveckan var mer positiva. Marknadens dom var åt det negativa hållet då bilförsäljaren stängde 1 procent lägre.

Vidare gav Meda tillbaka nästan hela fredagens uppgång efter att specialistläkemedelsbolaget avslutat 4 procent lägre. I slutet av förra veckan florerade det mediauppgifter om att Meda närmar sig en försäljning av sin verksamhet i USA.

Tyck till