ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så överlever du årets deppigaste dag

  • Foto: Colorbox

Om du kände dig extra hängig i morse så finns det en förklaring. I dag är det nämligen "Blue Monday", årets mest deprimerande dag, skriver The Telegraph.

Den rent vetenskapliga trovärdigheten är dock som bäst tveksam. Termen myntades nämligen inte av en grupp forskare utan av ett brittiskt semesterföretag. I stället för en djupgående analys gjordes en uträkning utifrån faktorer som bland annat aktuella väderförhållanden och skuldsättningsnivåer.

Vanlig måndagsångest kan vara illa nog, men även den deppigaste dagen på året går att besegra. Tidningen konstaterar att det är upp till var och en att ta kontroll över dagen, och att det i slutändan handlar om en inställningsfråga. Räknar man med en tung dag så är det de aspekterna man kommer att märka av, och vice versa.

De som väljer att ha en bra dag kan dessutom ta hjälp av följande tips:

  • Utnyttja ljuset. Dagsljus påverkar flera humörpåverkande hormoner. Försök att vara utomhus en stund under dagen.
  • Rör på dig. Vare sig det handlar om att promenera, springa, simma eller cykla så ökar det utsöndringen av endorfiner, som får dig att må bättre.
  • Le. Att le får hjärnan att släppa ut kemikalier som ökar ditt välmående, och det smittar dessutom av sig på andra i din omgivning.
  • Visa tacksamhet. Forskning visar att man känner sig mer optimistisk och energisk om man ser till att uppskatta det man har.
  • Var osjälvisk. Forskning visar kopplingar mellan ett altruistiskt beteende och förbättrad hälsa samt en ökad känsla av välmående. Att tänka på andra kan alltså få även dig själv att må bättre.
Tyck till