ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rädslan för recession växer

Risken för att USA faller in i en recession är den högsta sedan hösten 2011. Detta enligt enkäten CNBC Fed Survey.

Enkäten visar att uppskattningen av risken för en recession stiger för sjätte gången i rad och nu ligger på 28,8 procent. Det är den högsta nivån sedan hösten 2011 då den europeiska skuldkrisen med Grekland i spetsen gav upphov till oro.

Skillnaden i pris mellan amerikanska tvååriga respektive tioåriga statsobligationer brukar vara en pålitlig recessionsindikator. När skillnaden är noll tenderar det att signalera recession och skillnaden är nu den lägsta sedan den förra recessionen, skriver CNBC.

Läget i den amerikanska ekonomin är dock tvetydigt. Industrin och exportföretagen går svagt och företagsvinsterna uppges krympa. Men servicesektorn växer, jobbtillväxten har tagit fart och konsumtionen ökar, skriver CNBC.

Analyshuset RDQ Economics säger i en kommentar till CNBC att farhågorna för en recession är överdrivna och att pessimismen angående den amerikanska ekonomin är överdriven. Dock ser man inte några makroekonomiska data som kommer de närmaste veckorna som kan ändra på den uppfattningen.

Tyck till