ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Parlamentsdebatt om att porta Trump

  • Donald Trump, presidentkandidat i USA. Foto: Charlie Neibergall / TT

Över en halv miljon britter vill att den republikanske presidentaspiranten Donald Trump ska få inreseförbud i Storbritannien. På måndagen diskuterades frågan i parlamentet.

I den brittiska parlamentsdebatten beskrevs Trumps uttalanden som "galna och stötande", men att portförbjuda honom skulle gå emot yttrandefriheten var de flesta ledamöter eniga om. Men det hölls ingen omröstning efter debatten.

"Det är absurt att dyrbar parlamentarisk tid slösas på att debattera en fråga som är ett inslag i det amerikanska presidentvalet", kommenterade Trumps skotska företag inför debatten.

Trump har hotat med att stoppa planerade investeringar i skotska golfbanor på 8,6 miljarder kronor (700 miljoner pund) om han skulle portas.

Orsaken till uppropet är Trumps kontroversiella uttalanden om att muslimer inte borde tillåtas att resa in i USA, ett yttrande som fälldes efter att två radikaliserade muslimer sköt ihjäl 14 människor i San Bernardino i Kalifornien i december.

När upprop med över 100.000 namnunderskrifter lämnats in till regeringen brukar parlamentet debattera det aktuella ämnet.

Premiärminister David Cameron anser att Trumps kommentar om muslimer visserligen är "splittrande, dum och fel" men vill inte förbjuda honom inresa i landet.

Tyck till