ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Olja forstätter sjunka

Europabörserna steg inledningsvis på måndagen, men vände snart ned i rött territorium. Europaräntorna var stabila medan svenska räntor steg några punkter, dollarn stärktes brett och oljepriset fortsatte att sjunka. I USA var det helgstängt för firande av Martin Luther King Day.

Tyska statspappersräntor var i stort sett stabila, med den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad till 0,54 procent. Den svenska tioårsräntan steg 4 punkter till 0,78 procent.

EU och USA beslutade i helgen att häva många av sanktionerna mot Iran, vilket gör det möjligt för landet att åter exportera olja. Iran har som mål att snabbt öka exporten med 500.00 fat per dag.

Oljepriset sjönk inledningsvis kraftigt på måndagen, trots att de hävda sanktionerna var väntade. Brent handlades tillfälligt under 28 dollar per fat, för första gången sedan hösten 2003, innan det återhämtade sig. Vid den svenska räntemarknadens stängning var oljan ned runt 1 procent.

"Det extra utbudet från Iran kunde inte ha kommit vid en sämre tidpunkt med tanke på att det redan finns ett överskott på marknaden, så överutbudet kommer att öka ytterligare", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

De tror att detta nya utbud kommer att förhindra att oljepriset återhämtar sig under överskådlig framtid, men att det inte längre bör tynga priset så mycket givet att detta extra utbud ändå bör vara inprisat.

I Asien var det en blandad börsutveckling, med nedgångar på de flesta håll men upp i Kina, där centralbanken PBOC försökt att minska deprecieringstrycket på yuanen genom reservkrav för utländska banker på yuanmarknaden. Detta fick offshore-yuanan att stärkas och interbankräntorna i Hongkong att stiga.

"Vi ser att Kina försöker strama åt likviditeten på offshore-marknaden genom att göra det dyrare för utländska banker att kanalisera sina yuan dit", sade Irene Cheung, valutastrateg vid Australia & New Zealand Banking Group i Singapore, till Bloomberg News.

Under natten mot tisdag kommer kinesiska BNP-statistik för det fjärde kvartalet. Enligt Bloomberg News väntas en tillväxt på 6,9 procent, samma som under det tredje kvartalet. Samtidigt släpps också aktivitetsdata för december.

Protokollet från Riksbankens extrainsatta penningpolitiska möte den 4 januari, då det fattades beslut om delegation för valutainterventioner, gav inte så mycket nya insikter i när och hur Riksbanken kan tänka sig att intervenera.

Det framgick dock att eventuella interventioner inte syftar till att påverka den långsiktiga nivån på kronan utan att motverka en för snabb förstärkning. Vidare påpekade Riksbanken att de inte har något mål för växelkursen och de framhöll också att de har fortsatt hög beredskap för andra åtgärder för att göra penningpolitiken mer expansiv, även mellan ordinarie penningpolitiska möten.

Nordea tror inte att det blir några valutainterventioner eftersom hotet om det och en väntad reporäntesänkning i februari kommer att hålla kronan tillräckligt svag för att Riksbanken ska avstå.

USA-räntorna steg ett par punkter på fredagskvällen, trots kraftiga börsras, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter upp till 2,03 procent. Det skedde ingen handel på måndagen.

På valutamarknaden stärktes dollarn på bred front och gick bland annat till 1:091 mot euron från 1:096 vid svensk stängning på fredagen. Dollarn stärktes även mot yenen, som annars brukar gynnas av börsturbulens.

Råvaruvalutor, som tappat kraftigt med fallande råvarupriser, återhämtade sig något.

Den svenska kronan påverkades inte nämnvärt av Riksbanksprotokollet. Från fredagen försvagats den 2 öre mot dollarn till 8:58 och stärktes 4 öre mot euron till 9:34.

Polska räntor steg kraftigt, med tioårsräntan 21 punkter upp till 3,19 procent, efter att Standard & Poor's sänkt landets kreditbetyg till BBB+ från A-, med negativa utsikter. Detta till följd av att den nya regeringens åtgärder försämrat det institutionella läget. Detta fick även zlotyn att försvagas kraftigt.

Tyck till