ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Mjölkbonden som är oberörd av krisen

  • Mjölkbonden Solveig Johansson med sina fjällkor. Foto: Tomas Lindberg / P4 Kronoberg

Det är kris för Sveriges mjölkbönder. Men för Solveig Johansson i småländska Hjortsjö går det strålande. Hemligheten: mjölk från fjällkor.

Fjällkorna ger en mjölk som påminner om gammaldags mjölk.

”Mjölken får både en hög fetthalt och proteinhalt. Folk brukar säga till mig att den smakar som mjölk smakade förut”, säger Solveig Johansson.

Mjölken kommer i glasflaska och säljs för 35 kronor per liter i två Coopbutiker i Växjö.

Solveig Johansson köpte sin första fjällko, Snövit, 1998 och insåg att det var något speciellt med mjölken. Sedan 2009 har hon ett eget mejeri och till en början gjorde hon småländsk hemost på mjölken, en gammaldags småländsk ost som är populär kring högtider, och kunderna blev väldigt förtjusta i osten.

Men inför kalvning sinar korna, det vill säga slutar att ge mjölk. Då hade Solveig Johansson bara två kor kvar som gav mjölk och det räckte inte till att göra ost. Samtidigt gick mjölken inte att spara, då hade den blivit gammal.

”Så då tänkte jag att jag ville testa att sälja mjölken och de två Coopbutikerna i Växjö högg direkt. Det har blivit ett jätteintresse”, säger Solveig Johansson.      

Det är inte bara att mjölken kommer från fjällkor som gör den speciell, tror Solveig Johansson. Vanligtvis får kor ensilage som foder, de stora vita balarna som man kan se ligga ute på åkrar, men inte Solveig Johanssons fjällkor.

”De får bara hö och gräs. När de betar ute på hagmark gillar de också örter, hallonris och blåbärsris”, säger Solveig Johansson.

Och fodret gör skillnad.

”Korna mår bättre av hö. Mjölk drar också lätt åt sig andra smaker. Pröva bara att ställa en öppen mjölk i kylen tillsammans med en lök, det märks direkt”, säger Solveig Johansson.

”Jag tror inte jag vet något som luktar bättre än rent hö. Blundar man och luktar på det så ser man sommaren framför sig.”

I modern mjölkproduktion behandlas mjölken också i flera stadier medan Solveig Johanssons mjölk bara är pastöriserad.

”Mjölk är känsligt och får den för tuff behandling märks det i smaken”, säger hon.

Till sist gäller det att inte pressa korna för hårt.

”Kor är inte mer annorlunda än människor. Är de stressade så märks det direkt”, säger Solveig Johansson.

Tyck till