ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

LO-basen erkänner: "Skadar vårt förtroende"

  • LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson medger att LO har skadeskjutits inför den viktiga avtalsrörelsen. Men hur han ser på Annelie Nordströms framtid vill han inte röja.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ”har ingen som helst åsikt” om Annelie Nordströms framtid efter Aftonbladets avslöjanden om bland annat vidlyftig representation, att ledningen bott gratis på förbundets hotell och att en lyxrestaurang ägd av Kommunal har varit scenplats för porrshower och nakenkabaré.

”Det är väldigt tydligt att förtroendefrågan för Annelie Nordström avgörs i Kommunal”, säger Karl-Petter Thorwaldsson och bedyrar att förtroendet för hennes person inte var uppe i styrelsen. 

Men LO:s största fackförbund tvingades på mötet på måndagseftermiddagen förklara för övriga styrelsen hur de rider ut krisen.

”VI fick en dragning av Kommunal. Jag känner mig trygg i att de ordnar och gör en genomlysning av sina regelverk så att de inte kommer tillbaka till det här igen”, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Frågan om Wallströms lägenhet är att betrakta som en muta eller om det går att vänta till i maj innan kongressombuden kan ta ställning till hennes framtid besvaras med den återkommande formuleringen ”de frågorna måste du ställa till Kommunal”.

På måndagen summerade Kommunal avhoppen till följd av skandalen till 5.000 medlemmar. Därmed har nästan hela fjolårets medlemsökning utraderats. Karl-Petter Thorwaldsson medger att skandalen i Kommunal riskerar att skada facket i den avtalsrörelse som pågår för fullt. 

”Det senaste halvårets debatt sedan vi fick många flyktingar har sett vi ett enormt tryck att få ner lägstalönerna. I det läget är den fackliga styrkan oerhört viktig. Vi behöver verkligen varje medlem i fajten”, säger han.

Frågan om det är rimligt att kassören Anders Bergström fick gå med närmare 2 Mkr i bemöts också med ett ”fråga Kommunal”. 

Men hur påverkar avgångsvederlaget till Anders Bergström LO:s möjligheter att delta i debatten om direktörslöner?
”Över huvud taget skadar det här vårt förtroende och det är klart att alla människor och alla fackliga medlemmar som vi ska kunna se i ögonen tycker att det här har varit väldigt dåligt. Det är klart att det skadar hela fackföreningsrörelsen i LO. Det ska man inte försöka dölja.”

Var det lämpligt av Annelie Nordström att erbjuda utrikesminister Margot Wallström en lägenhet?
”De här lägenheterna måste man ha ett reglemente kring som fungerar helt enkelt.”

Samtidigt finns det lika många bostadspolicies som förbund – 15 stycken om man inkluderar centralorganisationen, enligt LO.

”Jag tror att det vore bra om vi hade mer gemensamma regler”, säger Karl-Petter Thorwaldson.

Större delen av LO:s högsta ledning har fått bostad genom facket - kan ni vara en debattör i bostadsfrågor med någon trovärdighet?
”De här lägenheterna har mina kollegor fått innan de blivit valda inom LO. Det är Byggnads, Sekos och Kommunals reglementen.”

Men visar det inte att det är andra regler för fackligt förtroendevalda än för vanliga medborgare? 
”Jag tycker att vi måste ha system och reglementen som stämmer med våra medlemmars uppfattning om vilka lägenheter och sådant vi ska ha.”

Tyck till