ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kvinnor sparar flitigare - men sämre

Kvinnor är flitigare sparare än män. Men de väljer oftare trygga sparalternativ som ger dålig eller ingen avkastning.

"Fler kvinnor än män låter bli att göra hemläxan och jämföra olika alternativ. De väljer oftare sin huvudbanks sparkonto med nollränta och förlorar därför pengar", säger Emma Persson, boendeekonom på statliga banken SBAB som undersökt mäns och kvinnors sparande.

Bilden är att kvinnor är flitigare sparare än män. Fler än varannan kvinna har ett sparkonto och 43 procent sätter in pengar regelbundet. Bland männen är det under hälften som har sparkonto och 39 procent som säger sig vara regelbundna sparare.

Men kvinnornas självförtroende som sparare verkar vara klart sämre. Nästan var femte kvinna säger sig sakna ork eller förmåga att jämföra olika aktörers sparalternativ. Kvinnorna har också i mindre utsträckning koll på vilken ränta de får.

"Kvinnor tror sig inte ha förmåga, fast de ofta kan mer än männen."

Män har generellt mer pengar på sina sparkonton. Bland dem som uppger att de har tillgångar på mer än 100.000 kronor är det en klar övervikt av män och omvänt dominerar kvinnorna bland dem som har minst på sparkontot.

"Fler kvinnor sparar mindre belopp", säger Emma Persson.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till