ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Guldgrävare tror produktionen toppat

  • Foto: Colourbox
Efter sju år med ökande produktion ser guldproduktionen nu ut att ha toppat. Det skriver Financial Times.

Flera storspelare och analytiker inom guldindustrin spår att 2015 var året då guldproduktionen nådde toppen av sin cykel. Bakom den förväntade nedgången lurar en brist på nya fyndigheter samtidigt som produktionen i existerande gruvor väntas minska, skriver Financial Times.

”Fallande kvalitet och produktionsnivåer, brist på nya upptäckter och utökad tidsåtgång för projektutveckling talar för stigande guldpris på medellång och lång sikt”, säger Kelvin Dushnisky, vd för Barrick Gold, till Financial Times.

Guldpriset har backat med drygt 40 procent sedan toppen 2011 och ligger nu på en nivå där många gruvbolag har svårt att täcka sina kostnader. Tillskillnad från många andra tillgångar har guldet dock fått en bra start på 2016 och spotpriset har stigit med 2,7 procent sedan årsskiftet.

Enligt Thomson Reuters GFMS spås guldproduktionen minska med 3 procent under 2016 vilket betyder slutet på sju år av stigande produktion. GFMS tror att den totala guldproduktionen landade på 3.155 ton för 2015 vilket är en ökning på 1 procent jämfört med året före.

”Det fjärde kvartalet i fjol var i min mening toppen för global gruvförsörjning. Jag tror att utbudet kommer sjunka med 15-20 procent under de kommande tre till fyra åren”, säger Vitaly Nesis, vd för Polymetal, till Financial Times.

Traditionellt sparande? Hitta bästa sparkontot (extern tjänst)

Tyck till