ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Det är inte roligt att sitta på en stol och bara dela ut pengar"

  • Joakim Naumburg och Lars Wallin. Foto: Di / TT

Gasellgrundaren Joakim Naumburg lämnade e-handelssuccén Stayhard i september med rejäl utdelning från affären med Ellos. Nu är det dags för ett nytt kapitel som investerare.

När Joakim Naumburgs klädföretag Stayhard vann priset som Årets Digitala Gasell första gången 2012 hade bolaget redan en anmärkningsvärd resa bakom sig. Utan att ta in en krona hade omsättningen drivits upp till 100 miljoner kronor – hela tiden med lönsamhet.

2014 köpte e-handelskoncernen Ellos in sig som storägare och i somras sålde Joakim Naumburg resten av bolaget och lämnade vd-posten.

Enligt vad Di erfar fick han ett tresiffrigt miljonbelopp i affären. Själv vill Joakim Naumburg inte kommentera uppgifterna, men säger att det var en bra affär, även om det var ett tufft beslut.

”Det var ett stort intresse för bolaget men Ellos var en industriell köpare med digital fokus som har mer kompetens än att bara skjuta in pengar så jag kände att där är en ägare som jag kan släppa det jag har byggt till”, säger Joakim Naumburg.

Nu vänder han blad och går in som investerare i flera bolag. Varmast talar Joakim Naumburg om designern Lars Wallins bolag, där han gått in som delägare och investerare.

”Han är känd för sin couture men planen framåt är att göra en breddning av sortimentet och expandera utomlands på sikt”, säger Joakim Naumburg.
”Det känns väldigt spännande och kul med kompetensen som finns i bolaget och hur starkt hans varumärke är så jag tror jättemycket på det.”

Styrelsen är aktiv i bolagets utveckling och Joakim Naumburgs egen bakgrund inom e-handel i klädbranschen innebär att han kan bidra med mer än kapital.

”Jag skulle ju inte kunna sätta mig och göra någon design åt dem på något sätt men jag har mycket erfarenhet inom branschen och kan bidra med kompetens och kontakter”, säger Joakim Naumburg.

Det är en röd tråd genom flera av hans investeringar, bland annat vindsurfingmärket Simmer Style där han också är delägare. Även om alla investeringar hittills inte slutat med en styrelsepost – i flera små, onoterade bolag har han bara gått in med pengar – går Joakim Naumburg i gång på att också ha uppdrag där han får ha ett finger med i det operativa arbetet.

”Jag tycker inte att det roligt att sitta på en stol och bara dela ut pengar. Jag är fortfarande bara 32 år. Det är ju den här pulsen som är det roliga, det ska hända grejer. Jag blir lätt sådan när jag kommer in i grejer, jag vill vara med”, säger Joakim Naumburg.

Att han själv tog Stayhard genom en tuff tillväxtfas från föräldrahemmet i Herrljunga ser Joakim Naumburg som en styrka när han nu går in i investerarrollen.

”Det är en bra erfarenhet att ha även i styrelserummet. Man har en förståelse för utmaningarna helt enkelt.”

Att stanna inom klädbranschen och arbeta med e-handel är inte på kartan. Genom ett fastighetsbolag har han gett sig in i kontorsuthyrning och nu spanar han på investeringar inom tekniksektorn. Kanske gör han om entreprenörsresan och startar nytt igen.

”Jag kommer vilja köra det här spåret ett tag till och gå in i olika bolag och bidra med både kapital och kompetens. Sedan känner jag att det kanske kommer börja klia lite i fingrarna”, säger Joakim Naumburg.

FACTORING: Sälj fakturorna! Vilken bank betalar bäst? (Extern tjänst)

Tyck till