ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wallströms lägenhet ämne för partiledardebatt

  • Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven Foto: TT

Statsminister Stefan Löfven (S) och Moderatledaren Anna Kinberg Batra möttes på söndagskvällen i året första TV-duell i SVT:s Agenda. Wallströms lägenhetsaffär blev första frågan i debatten.

Stefan Löfven sa före SVT:s partiledardebatt att Margot Wallström borde ha ordnat bostad på annat sätt.

"Det finns inget formellt fel, vad jag vet, men det hade varit bättre", säger han till SVT.

Han säger också att Kommunalskandalen skadat de fackliga organisationerna:

"Jag blir som alla andra upprörd och besviken. Det här är så oerhört viktigt. Fackliga organisationer gör ett fantastiskt jobb för sina medlemmar och det här skadar de fackliga organisationerna."

 

Löfven tycker inte att Wallström utnyttjat sin ställning som utrikesminister för att få hyreskontraktet av Kommunal.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra ville att frågan skulle granskas.

"Margot Wallström verkar ha en sällsynt förmåga att ställa till det. Det som är viktigt nu är att de kommer fram till vad som skett, särskilt om det är någon typ av beroendeställning (till Kommunal)", sa hon i Agenda.

Debatten gick sedan in på bostadspolitiken. Där sa Anna Kinberg Batra att hon inte vill sänka reavinstskatten vid försäljning av bostäder.

"Man ska vara försiktig med förändringar som påverkar hushållens ekonomi hårt", sa hon.

De två rivalerna om statsministerposten möttes i en debatt så sent som i onsdags i riksdagens partiledardebatt. Den överskuggades av rapporterna om sexuella övergrepp på unga flickor vid konserter i Stockholm i somras. Men mellan Löfven och Kinberg Batra hettade det framförallt till när de kritiserade varandras budgetar. Moderatledaren anklagade också statsministern för att blunda för integrationsutmaningen genom att inte anpassa regeringens jobbpolitik.

Under kvällens 20 minuter långa duell lär de ämnena komma upp igen. Löfven kommer sannolikt också att få svårt att undvika att kommentera utrikesminister Margots Wallströms (S) lägenhetsbrå

  Debatten hettade till när den gick in på hur de många nyanlända ska få jobb. Löfven kritiserar Kinberg Batras förslag om ett "första jobbetavdrag" och påpekar att det förslaget sänker skatten för alla och minskar statens skatteintäkter.

"Det 'första jobbetavdraget' har inget med första jobbet att göra. Det är ett sjätte jobbskatteavdrag, inget annat", säger Löfven.

Kinberg Batra varnar för att 90.000 fler utrikesfödda riskerar att varaktigt stå utanför arbetsmarknaden om inte trösklarna till ett nytt jobb sänks.

"Det är farligt", säger hon.

Löfven uppger att "det självklart" behövs en del enkla jobb i Sverige och att de enkla jobben ökar, men betonar att problemet är att få in de nyanlända som har utbildning, men inte är högutbildade, på arbetsmarknaden. Han anklagar Moderaterna för att vilja sänka löner.

"Det har vi hört i alla tider, i hög- och i lågkonjunktur, så behövs det lägre löner för andra", säger statsministern.

Kinberg Batra protesterar mot den retoriken.

"Det visar att Löfven inte tar det här på allvar", säger hon.

Tyck till