ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Wallström: Borde varit mer aktiv

  • Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter att ha tigit i flera dagar ska statsminister Stefan Löfven nu kommentera bostadsaffären kring utrikesminister Margot Wallström.
Själv fortsätter Wallström påpeka att hon försäkrat sig om att allt gått rätt till hos Kommunal — men säger också att hon borde ha varit mer aktiv i att köpa en fast bostad.

"Jag har gjort det, men jag skulle ha gjort det mycket intensivare", säger Wallström till TT.

I fredags blev det känt att Kommunals ordförande Annelie Nordström fixat en hyreslägenhet i en fackägd fastighet i Stockholms innerstad åt Wallström. Wallström anklagar Nordström för att ha ljugit när hon försäkrat att ministern inte gått före i någon kö, medan Nordström säger att Wallström missförstått.

Institutet mot mutor vill ha utrett om det kan vara ett mutbrott — något också oppositionen är inne på. Experter har menat att Wallström borde ha förstått att det inte är så enkelt att få en lägenhet.

Själv säger Wallström återigen att hon sensommaren 2014 försäkrat sig hos Nordström och Kommunals dåvarande kassör Anders Bergström om att allt skulle gå rätt till enligt alla "lagar, regler och praxis".

"Vi minns ordagrant vad hon svarade och vi har vittnen på det."

Kontraktet skrevs under i april 2015. Tanken har hela tiden varit att lägenheten var tillfällig tills hon hittade en bostad att köpa, säger Wallström — ett sökande hon alltså tycker hon kunde ha gjort mer intensivt.

TT: Men du har ju haft sedan 2014 på dig?
"Jag har ju haft lite annat att göra också."

Hennes pressekreterare Erik Wirkensjö påpekar också att boendet var tillfälligt och säger att jämförelsen med hur lång tid det tar för människor att få en fast lägenhet i innerstaden därför inte riktigt känns relevant.

Wallström säger att hon haft fullt klart för sig hur bostadssituationen i Stockholm såg ut, och att hon just därför var extra noggrann med att kontrollera att allt gått rätt till.

På frågan hur hon tror att händelsen påverkat förtroendet för henne själv och partiet svarar Wallström:

"Jag kan bara tala om precis hur det här har gått till och jag skulle aldrig ha hyrt en lägenhet av Kommunal om jag hade vetat vad som nu har kommit fram."

Stefan Löfven ska kommentera saken i samband med kvällens debatt i SVT med moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Tyck till